Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de novembre del 2010 | 17:24
Crònica

El 28-N: unionisme espanyolista, PP, C's i UPyD

El Col·lectiu Joan Crexell vol fer una aproximació i anàlisi dels espais polítics de les diverses forces polítiques davant les eleccions del 28-N, que publicarem en una sèrie de cròniques. L'esgotament de la transició democràtica, el fiasco de l'Estatut, el fracàs de les opcions federalistes, i la sentència del Tribunal Constitucional han provocat un terrabastall en amplis sectors polítics, socials, i econòmics del país, i s'ha obert una gran fractura entre Catalunya i Espanya. Aquest fet ha provocat l'alarma entre l'unionisme espanyol resident a Catalunya, que s'ha mobilitzat i ha posat en marxa una estratègia de rèplica.

Tot plegat ens porta a un procés electoral en què l'unionisme farà una campanya més identitària que mai, conscient del retrocés de l'espanyolisme entre amplis sectors del país. L'unionisme està representat majoritàriament pel PP, que de la mà de la gironina Alicia Sánchez-Camacho ha tret la bandera roja y gualda i la suposada defensa del castellà com a elements cabdals de la campanya. El PP de Sánchez-Camacho ha projectat una campanya descaradament espanyolista, més encara de la que va fer en el seu moment Vidal Quadras, ja que l'aparell popular vol evitar que dues opcions - Ciutadans i Unión, Progreso y Democracia de Rosa Díez- li disputin part del seu espai. El que no estava previst, i en parlarem en una altra crònica, és que en aquesta explosió d'unionisme s'hi estan afegint sectors del PSOE-PSC a Catalunya que han portat al socialisme català a atacar directament l'independentisme.

Per la seva part, C's és una organització sense escrúpols ni complexes, representa i està al servei d'una determinada elit catalana espanyolitzada, i són la continuïtat d'aquella quinta columna que ja va actuar els anys 30, el lerrouxisme. Avui, però, gaudeixen del suport de les clavegueres de l'estat i la Brunete mediàtica, que els dóna un gran protagonisme ja que fan la feina bruta per aconseguir trencar allò que preocupa a Madrid, allò que fa fort el poble català: ser un sol poble.

En aquest circ espanyolista també hi ha un tercer protagonista amb poques possibilitats, però que pot restar uns milers de vots al PP i C's, UPyD, que voldria importar d'Euskadi el pacte antinatura i, sobretot, l'objectiu de partir la societat com ha passat al País Basc.

Però hi ha una característica comuna a l'unionisme: és la seva voluntat de trencar el fet diferencial català i portar-nos a implantar la uniformitat nacional espanyola destruint els eixos fonamentals de la construcció nacional catalana. Les coincidències són evidents: la immersió lingüística, eina fonamental de cohesió social, la integració nacional de la immigració, la projecció internacional de la Generalitat de Catalunya, i debilitar el màxim la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, principal eina per la creació d'un imaginari col·lectiu nacional.

L'objectiu de l'unionisme, doncs, que ja ha tingut èxits importants al País Valencià i a les Illes, és convertir el Principat en un element més de l'estat autonòmic.

El 28-N, per primera vegada, l'unionisme desacomplexat es presenta sense caretes amb possibilitats d'influir si no reflexionem.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat