Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 1 de de febrer del 2010 | 14:15
Crònica · Cultura

Mamuts

Segons al definició del diccionari de l'IEC, els Mamuts són un "gènere extingit de mamífers proboscidis, semblants als elefants, però d'ullals molt més llargs i encorbats, que visqueren a l'hemisferi nord des del miocè fins al plistocè". Els mamuts no es van poder adaptar a les noves condicions de l'entorn on vivien i van acabar extingint-se.

En les nostres societats la gestió del canvi i l'adaptació al canvi són conceptes que s'han integrat en el dia a dia de tothom. El ritme dels canvis és inevitable, no reaccionar-hi pot suposar amb força probabilitat veure's superat pels propis esdeveniments i quedar arraconat. Precisament això pot ser el que acabi succeint als empresaris del sector del cinema. En una actuació força esperpèntica, el gremi d'empresaris del cinema ha convocat una vaga per protestar pel projecte de llei del cinema que el parlament debatrà properament.

Aquesta vaga o, directament, lock out, és només l'inici d'una sèrie d'accions de pressió que emprendran durant tot el procés de debat parlamentari. Potser es pensen que poden tornar a aconseguir el mateix que fa uns anys, quan l'aleshores Conseller de Cultura Joan Maria Pujals va impulsar un decret del cinema, que va tenir l'oposició frontal dels distribuïdors i de les majors i va acabar a un calaix.

Els temps però han canviat, i molt. D'entrada els avenços tecnològics i l'aparició d'internet està canviant molt els hàbits de consum cultural. Avui en dia les xifres d'espectadors a les sales de cinema han disminuït i la crisi econòmica actual ha accentuat la tendència. A més a més, i de manera més específica a Catalunya, avui l'opinió pública està molt més sensibilitzada sobre els seus drets lingüístics i no està disposada a ser tractada amb falsos paternalismes ni arguments demagògics. En aquest sentit, les dades de la sisena onada del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura a Catalunya, que es van presentar divendres passat, són ben explicites: el 82% dels catalans està d'acord en què les pel·lícules estiguin disponibles en català i castellà, per un 11% en contra. Fins i tot el president de la Generalitat, José Montilla, ha dit que és "inacceptable" la situació de la llengua catalana al cinema i ha recordat que el percentatge de cintes en català a la gran pantalla és d'un 3%.

Es pot dir més alt però no més clar. s per això que cal una llei que posi fi a una discriminació que només té una explicació clarament ideològica en contra del públic català. ¿Algú es pot imaginar un exhibidor del Quebec, Finlàndia o Bèlgica (per citar tres exemples comparables amb Catalunya) ignorant l'opinió del 82% dels seus clients potencials? Potser algú hauria d'explicar als empresaris agrupats en el gremi que, en temps de crisi, és més intel·ligent pensar en les oportunitats que pot generar oferir un servei que el 82% de la població vol. Potser alguns empresaris tenen vocació de mamuts, és la seva opció, però el temps donarà la raó als qui s'hagin adaptat a la nova situació i, a més a més de respectar la llei, siguin respectuosos amb les opinions i les opcions dels catalans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat