Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de juny del 2010 | 13:46
Crònica · Economia

Catalunya, preparada per a ser Finlàndia

El país dels telèfons Nokia és un model admirat pels països amb economies sòlides que cerquen el seu futur al marge dels estats en què es troben inserits, o que tot just han iniciat el seu camí en solitari. La república de Finlàndia, que fa dos segles pertanyia a Suècia i després va passar a mans russes fins el 1917, és avui un país amb una economia basada en el desenvolupament tecnològic. Amb pocs recursos naturals, aquest país ha sabut capgirar un model productiu poc eficient en un basat en el valor afegit que li ha permès d'internacionalitzar la seva economia. El cas d'Irlanda també fou un model fa uns anys. Sumit en una crisi econòmica profunda, quan semblava que havia tocat fons, va canviar completament el rumb de la seva economia i va donar lloc a un país altament competitiu, on la formació dels treballadors i els estudiants i els productes d'alta qualitat en són la base.

Fa uns dies, el premi Nobel d'Economia 2004 visitava Catalunya per oferir una conferència al Parlament. El noruec Finn Erling Kydland assegurà que "no seria sorprenent que un govern català independent tingués més facilitat per demostrar la seva credibilitat que no pas el govern espanyol" davant els mercats financers que compren deute públic. Professor universitari i assessor econòmic del govern escocès d'Alex Salmond, el Nobel d'Economia posa sobre la taula un nou argument sobre la viabilitat econòmica de la independència, en aquest cas, apel·lant a la major solidesa dels comptes públics de la Generalitat.

I encara va anar més enllà i va manifestar el seu convenciment que "si la nació catalana assolís la independència, es podria crear el mateix clima de confiança que va permetre a Irlanda créixer espectacularment durant 20 anys". Com dèiem, el model pot ser encara més potent.  Agustí Ulied, professor d'Economia d'ESADE, considera que Catalunya té tots els ingredients per fer un gran canvi de model productiu  que li permeti superar la crisi i afrontar els nous reptes de l'economia globalitzada: "Catalunya, en ser un país molt cohesionat i amb un coneixement clar dels seus punts dèbils i forts, podria iniciar la seva gran revolució amb molta facilitat, com va fer Finlàndia", sentencia.

Un canvi de model, per cert, que l'Estat espanyol en la seva composició actual no estaria en condicions de fer segons els experts, ja que la societat té interessos massa dispars i no existeix una cohesió social i econòmica tan forta com a Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat