Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de d'agost del 2010 | 14:17
Crònica · Euskal Herria

Euskadi s'escriu amb 'K' de Kosovo

Negar la realitat no la modifica. El govern espanyol no reconeix l'Estat de Kosovo malgrat que la sentència de la Cort Internacional de Justícia confirma que la independència unilateral de Kosovo -proclamad pel seu govern provisional el 17 de febrer de 2008- no viola el Dret internacional. No obstant, quan les autoritats espanyoles miren el mapa dels Balcans, Kosovo no hi és, no existeix. Curiosa també la reacció dels Estats Units. La Casa Blanca reconeix Kosovo però adverteix que es tracta d'un cas que no es pot aplicar ni a bascos ni catalans.

A Euskal Herria el dictamen, no vinculant, del Tribunal de l'Haia ha estat rebut amb molta satisfacció pels partits abertzales, que no han deixat escapar l'ocasió per carregar contra la postura de la diplomàcia espanyola.

Al senador del PNB, Iñaki Anasagasti,li fan gràcia "les precisions no sol·licitades. Kosovo, sí. Bascos i catalans, no. Però, per què? Espanya no reconeixerà Kosovo, i això vol dir que té una por espantosa al contagi basc-gallec-català. Per alguna raó serà. En lloc de mirar què estan fent tant malament com perquè aquestes nacions sense Estat puguin conviure en la pell de brau, es porten la mà a la pistola i comencen a amenaçar".

Eusko Alkartasuna s'ha pres la sentència com "un estímul i un impuls per a l'objectiu de la creació d'un Estat basc independent. Kosovo brinda l'oportunitat a tots els pobles d'Europa a decidir lliurement el seu futur, i demostra que aquest dret és un dels principis democràtics essencials. L'Estat espanyol haurà d'assumir, tard o d'hora, que el dret a decidir dels pobles és una realitat en el si de la Unió Europea."

La retallada que ha patit l'Estatut català també ha servit d'argument a Mikel Basabe, d'Aralar, per referir-se a la qüestió de Kosovo: "En aquest cas, una sentència d'un tribunal ha avalat la decisió sobirana d'un poble, el contrari del que va fer el Tribunal Constitucional amb l'Estatut, en treure valor i llençar pel terra la decisió sobirana del poble català."

La sentència de l'Haia també ha traspassat els murs de la presó de Logroño, on es troba Arnaldo Otegi, acusat d'intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna.

El seu estat penitenciari ha impedit que Otegi pogués explicar què pensa d'aquesta qüestió, però gràcies al llibre "El triángulo de Loiola" -del periodista guipuscoà Imanol Murua, que entrevistà al dirigent independentista l'estiu de 2008, abans que l'empresonessin- sabem que el portaveu abertzale té clar que les autoritats espanyoles són conscients que les independències d'Euskal Herria i Catalunya no són cap utopia. Segons Otegi, és una possibilitat que l'Estat té molt present.

El polític basc ha detectat aquest temor en les converses secretes que va mantenir a Ginebra amb els enviats de Zapatero el maig de 2007, durant l'últim i frustrat procés de pau: "He vist, en la meva experiència, quina solidesa té la posició dels espanyols davant dels observadors internacionals. La seva posició no és sòlida. No ho és. I si Escòcia vota en el 2010, serà encara més feble. A veure com expliquen a Europa per què ells sí i per què nosaltres no. Crec que ells s'ho creuen més que no pas nosaltres. Els estats veuen més a prop aquesta passa, i nosaltres no la veiem. Per exemple: volen fer a l'Aragó un túnel cap a Europa. Per què volen construir una via de sortida enmig dels Pirineus? Ja tenim altres dues vies! Per si de cas! Per què s'ho creuen! I nosaltres, no. Per què no reconeixen Kosovo? Per què ho tenen en les seves previsions". Madrid preveu un futur sense bascos i catalans. La tossuderia espanyola a no reconèixer Kosovo n'és un indici. Quan Espanya mira els Balcans es reconeix en una Sèrbia esquinçada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat