Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de d'abril del 2012 | 18:11
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

"La vida és sexe i lluita de classes"

Si Joan Fuster i Ortells no hagués existit, ningú no l'hauria trobat a faltar. Volem dir: ningú no s'hauria demanat què ho va fer que el fill d'un tallista d'imatges carlista no es convertís, enmig de la devastació franquista, amb les resquícies d'una renaixença desnerida com a únic estímul, en un catalanoescrivent brillantíssim: en un dels millors assagistes de l'Europa del segle XX.

Lleida · -De vegades, la unitat de l'obra d'un autor és, més que no pas una tesi honestament provada, un apriorisme al qual cal acomodar tota consideració de la tal obra. Els textos de Fuster són, avui, matèria de l'operació inversa: hi hauria un hiatus com més va més evident ─si no se'ns diu, se'ns insinua─ entre l'agitador nacionalista, pamfletari, contingent, i el literat, aquest sí, etern estadant de la república de les lletres. En el cas de Fuster, com en tants d'altres, els llibres que més polseguera van aixecar serien, precisament, els que pitjor es compadirien del geni de l'escriptor. Però els que hem deglutit Fuster tenim una certesa fisiològica: el regust que ens deixa Nosaltres, els valencians és exactament el mateix que ens queda quan acabem Causar-se d'esperar.

-Nosaltres, els valencians: el conegut relator de les grandeses i misèries del PCE es preguntava, fa uns dies, a les pàgines de la premsa barcelonina, per què tothom despatxava el fracàs de la Constitució del 1812 al·ludint, no pas al poder d'una oligarquia o d'una església retardatàries, sinó a la "radicalitat de les idees" dels diputats de Cadis. Mutatis mutandis... ¿per què parlem tant de la inadequació de les idees fusterianes al seu medi social i cultural, i tan poc del feixisme o quasi-feixisme que les va combatre, esplèndidament finançat per un empresariat reaccionari i emparat, si no orientat, pels arquitectes de la Transició?

-Divendres passat, gràcies a L'Ocell Negre i el departament de Filologia Catalana de la UdL, vam conèixer el Fuster de Pau Viciano i de Jordi Martí: un Fuster marxistoide i un Fuster anarcoide; un Fuster clàssic i un Fuster no-clàssic; un Fuster maximalista i un Fuster possibilista; un Fuster lliurepensador i un Fuster amb catecismes. Etc. Fuster és un arsenal. Si diem que és vigent, no és pas perquè siguem ceballuts, sinó que som ceballuts perquè encara és vigent.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat