Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 24 de de maig del 2013 | 17:03
Crònica · Política

Setmana política amb guspires i debats d'alçada sobre Europa

Poques vegades les agendes polítiques i econòmiques catalana, espanyola i europea es trepitgen com ho faran la setmana que ve. Fins i tot pot ser que saltin guspires i s'encengui algun foc ocasional. Segur que el termòmetre polític s'enfilarà i serà difícil mantenir la temperatura estable, però, almenys, el debat d'alçada sembla garantit. No ho diem per la reunió de dilluns, dia 27, a la seu central del PP.

Mariano Rajoy reunirà a Madrid els barons territorials del partit per mirar de posar-los d'acord sobre el sostre asimètric del dèficit públic de les diferents comunitats autònomes. Les dues sensibilitats del PP, la dolenta i la pitjor, voldran imposar la seva tesi sobre el tracte que rebi Catalunya.

Artur Mas i els seus consellers comentaran la jugada al consell executiu de dimarts, poques hores abans que el president de la Generalitat reuneixi als representants de la comunitat educativa, els partits polítics que donen suport a la immersió lingüística ─és a dir, tots excepte el PP i Ciutadans– i la consellera Rigau per fer un front comú contra la llei Wert.

Mentrestant, dimarts mateix, Rajoy anirà a París per assistir a la jornada de debat "Europa: pròximes passes", organitzada per l'Institut Berggruen, que reunirà una desena de líders europeus. Haurà de tenir respostes a punt si li pregunten per la situació econòmica espanyola o per Catalunya...

Que vagi a pams, almenys pel que fa a l'economia, perquè l'endemà dimecres, a París mateix, l'OCD farà públiques les previsions macroeconòmiques per als països membres de l'organització. I el mateix dia, a Brussel·les, la Comissió Europea aprovarà les recomanacions anuals als estats membres, especialment als més perjudicats pel dèficit públic, com l'Estat espanyol. Sembla que la Comissió donarà dos anys més de termini, fins el 2016, perquè Espanya redueixi el dèficit al 3%, però fins llavors sotmetrà el govern espanyol a una vigilància estreta per garantir que aplica les recomanacions.
Una missió d'empresaris catalans sortirà dissabte cap a Algèria a obrir mercat, perquè no es pot perdre pistonada"
D'aquesta manera arribarem a dijous, dia 30, Corpus. A Sitges, Artur Mas inaugurarà la reunió anual del Cercle d'Economia sota el lema Perquè Europa funcioni. Una reunió de tres dies en què participaran, entre altres, Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE), Luis de Guindos, Mariano Rajoy (tots dos del PP) i el comissari europeu de Comerç, el flamenc Karel de Gucht (liberal, aliat de CDC). Així, Mas obrirà el debat en la primera reunió del Cercle que se celebra després que Catalunya hagi iniciat el procés pel dret a decidir, un procés que ha generat preocupació entre alguns sectors empresarials vinculats al Cercle.

No hi ha dubte que la projecció internacional de Catalunya té un paper clau en aquests moments i, per això, és força rellevant que, dijous mateix, el periodista David Gardner, del Financial Times, i el Col·leciu Emma rebin a Barcelona el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista. L'endemà, divendres, dia 31, després del consell de ministres, el ministre de Guindos sortirà de seguida cap a Sitges per participar en la reunió del Cercle, on podrà respondre en públic tant a les recomanacions de Brussel·les, com a les previsions de l'OCDE o a les paraules de Mas de la vigília. I finalment, dissabte Mariano Rajoy tindrà l'oportunitat d'acabar bé la setmana quan faci la cloenda de la reunió de Sitges davant dels representants de l'empresariat català.

Però digui el que digui Rajoy, mentre s'estigui acabant la reunió de Sitges, una missió d'empresaris catalans sortirà dissabte mateix cap a Algèria a obrir mercat, encapçalada pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Perquè no es pot perdre pistonada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat