Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de de novembre del 2013 | 19:02
Crònica · Societat civil

El món econòmic i professional català demana més democràcia

La societat catalana està movent-se a gran velocitat i demana canvis, exigeix millores. Aquest moviment social té traducció en el món polític com tots estem veient cada dia des de fa uns quatre anys, més o menys. Avui s'ha produït una nova manifestació d'aquesta desig generalitzat de la nostra societat.

Una representació del món econòmic i professional català ha entregat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el Manifest per la qualitat de la democràcia.

La Catalunya millor i més democràtica que demanen diverses organitzacions empresarials i col·legis professionals es concreta en una petició de cinc punts:

1) Un nou sistema electoral mixt i proporcional, que combini l'actual sistema de llistes tancades de partits polítics amb l'elecció directe de una part dels nostres representants, seguint el model alemany de doble vot (per llistes de partits i elecció directa per circumscripcions) i un nou marc electoral que asseguri la representació de totes les zones del nostre territori.
2) Una nova legislació que modifiqui el funcionament i el sistema de finançament dels partits polítics, que els faci més transparents, per tal d'evitar el malestar social.
3) La reforma de les administracions públiques i de la funció pública per fer-les més eficients i productives, és a dir, una agenda de reformes valentes.
4) La llei de transparència, amb rendiment de comptes o publicitat activa, prèvia auditoria externa. La llei espanyola de transparència aprovada ahir te diverses carències i cal millorar-la vinculant-la més directament als drets fonamentals.
5) La reforma de la justícia per tal de que recuperi la independència i l'agilitat imprescindibles que donin seguretat al món de la economia i a la ciutadania.
Són dos móns cada dia més distants. Catalunya com mai i Espanya com sempre"
En definitiva, es demana una transformació de les institucions fonamentals del nostre sistema polític i social a partir de la constatació del mal estat de la necessària divisió de poders que garanteix el bon funcionament del sistema democràtic i la manca de transparència existent. Segons el manifest, "aquestes mancances van afeblint la nostra qualitat democràtica i repercuteixen directament en tots els àmbits de la nostra societat". El resultat és "una crisi de confiança de la nostra societat en les nostres institucions". La conseqüència és que "cal un acord col·lectiu per transformar en profunditat les bases del model polític i institucional actual"

La societat civil no ha de delegar responsabilitats
"La classe política, diu el manifest, viu presonera del propi statu quo actual i es veu impotent per dur a terme les reformes necessàries de regeneració democràtica", deixant sense resposta "una creixent voluntat popular de trobar sortides". Es urgent que la societat civil deixi de delegar "les seves responsabilitats de participació en la vida pública per ajudar a trobar aquests espais de concert imprescindibles" per reformar el sistema electoral i els partits politics, és a dir, la política i les institucions, així com la funció pública.

Ha encapçalat la delegació el president de la CECOT, Antoni Abad, acompanyat pels presidents de l'AMEC (associació d'empreses exportadores), EFPA (European Financial Planning Association), Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics, Consell de Col•legis d'Advocats de Catalunya, Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Col.legi d'Economistes de Catalunya, Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya i ACPG (Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals).

Aquest manifest està obert a l'adhesió de les organitzacions empresarials, professionals i cíviques que el vulguin fer seu. Serà presentat a tots i cadascun dels grups parlamentaria al Parlament de Catalunya.

Estem veient com Catalunya es mou per totes bandes, demanant canvis de tota mena, per tal de construir una societat més democràtica, més lliure i més pròspera, mentre el govern espanyol està responent a aquest vendaval social amb l'immobilisme, amb la negativa constant a totes i cadascuna de les iniciatives socials i polítiques sorgides de Catalunya. Són dos móns cada dia més distants. Catalunya com mai i Espanya com sempre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat