Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Diumenge, 6 de de setembre del 2015 | 19:23
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Vot exterior: Per què no usem tecnologia?

Acaba de començar un nou curs polític. Un nou període que pot significar canvis transcendentals i de gran calat en l'estatus polític del nostre país. El proper vint-i-set de setembre hi hauran unes eleccions en clau plebiscitària,unes eleccions que seran el referèndum negat i prohibit,

Barcelona ·

fins a la sacietat, pel govern i les institucions espanyoles, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui decidir, pacífica i democràticament, si vol que el seu país esdevingui un estat lliure i independent.

Un dels episodis de la disputa política entre els partidaris dels dos bàndols ha estat el vot exterior"

 

En aquest context és obvi i evident que hi han molts interessos i que l'agitació i la sacsejada política es veu i es percep arreu. Un dels episodis de la disputa política entre els partidaris dels dos bàndols ha estat el vot exterior, és a dir, el vot d'aquells catalans i catalanes que no resideixen al país i que, no obstant això, volen exercir el seu dret a vot des dels països on viuen. El procediment que cal seguir per poder votar si hom és resident a l'estranger no és fàcil i, a més, les autoritats espanyoles a través dels seus consolats i ambaixades, encara ho fan més complicat. Amb una excepció: per als militars. Només faltaria!

 

No hi ha voluntat. Però no voldria centrar l'article en aquest punt. Voldria anar més enllà. Per què, en ple segle XXI, on la tecnologia té un paper cabdal i el seu ús és generalitzat per a activitats quotidianes i econòmiques, no s'usa en aquest àmbit? Per què, actualment, a Catalunya i Espanya, no podem votar encara electrònicament?

 

L'ús del vot electrònic facilitaria la participació en les eleccions i, també, faria molt més còmode l'exercici del vot per als que vivim al país, però encara més per a tots aquells que resideixen a l'estranger i han de superar una autèntica cursa d'obstacles per tal de poder exercir un dret –el del vot- que la Constitució se suposa que protegeix i fomenta.

 

Dit això, cal dir que no es tracta d'un problema tecnològic. Hi ha molts països que faciliten la votació electrònica a la seva ciutadania. És el cas, entre d'altres, de Suïssa, els Estats Units, Austràlia, Brasil o Noruega, on la votació electrònica forma part del paisatge de qualsevol contesa electoral que s'hi celebra. A més, hi ha una companyia catalana, l'empresa Scytl, premi Nacional d'Internet i Telecomunicacions 2010, que està competint a nivell global i s'està fent un nom en el difícil i complex món d'Internet i les noves tecnologies a través dels seus productes i serveis en l'àmbit de la votació electrònica. Scytl és un referent mundial en aquest sector i presta el seu servei i les seves solucions de votació electrònica en molts països del món.

 

En el nou país que naixerà hem de tenir-ho ben present. Cal fomentar el vot, la democràcia i utilitzar tots els instruments i recursos que ho facilitin. I que millor que el vot electrònic. Som-hi, doncs!

 

 

Carles Toronjo i Manyé

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat