Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 22 de de setembre del 2010 | 15:41
La fotografia · Política

Aprovació de la Llei de l'Occità: dia històric

Barcelona · Dia històric i llei històrica. Finalment, el Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta setmana la Llei de l'Occità -aranès a l'Aran- la qual ha de treure

d'una definitiva vegada la llengua occitana de la sala de cures intensives. La nova norma, inclosa a l'article 6.5 de l'Estatut català i aprovada a la cambra per una àmplia majoria - 117 vots a favor, de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, i 17 en contra, de PP i Ciutadans- estableix en termes bàsics que la llengua occitana és la llengua pròpia del territori i que també és oficial a tot Catalunya, juntament amb el català i el castellà. 

La nova Llei de l'Occità és la bombona d'oxígen que li calia a llengua de la vall. La nova norma ha suposat un vertader avenç en la protecció i el reconeixement d'aquesta llengua, històricament marginada a les administracions i permanentment al marge d'una normalització lingüística real. D'aquesta manera, la Llei de l'Occità contempla que la llengua pròpia sigui usada de manera preferent a les administracions del territori, amb la qual cosa els ciutadans podran dirigir-se tant a la Generalitat, com al Consell General de l'Aran i als respectius ajuntaments de la vall amb la llengua pròpia.

També serà possible, amb l'aprovació d'aquesta nova norma, que la llengua pròpia s'utilitzi de manera prioritària als mitjans de comunicació, les escoles i a la toponímia de la comarca. El vicepresident de la Generalitat i encarregat de presentar el projecte de llei, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha celebrat l'aprovació de la Llei de l'Occità i ha destacat que calia, des de les administracions, "donar possibilitats de supervivència" a l'Occità "amb dignitat i amb futur": "La Llei de l'Occità és un exemple d'allò que és aquest país, una terra que respecta i reconeix la seva pluralitat".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat