Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 9 de de setembre del 2016 | 10:50
La fotografia · Societat civil

La Generalitat ha lliurat la seva màxima distinció honorífica a Muriel Casals a títol pòstum

El president de la Generalitat ha constatat aquest vespre durant el lliurament de la Medalla d'Or a Muriel Casals a títol pòstum que "des del primer dia som molts els qui continuem la feina i la vida exactament igual com les hauria volgudes i les hauria lluitat i les hauria exigit la Muriel".

"Al capdavall haurem de retre comptes, sense que se'ns pugui dir que no hem estat fidels al compromís contret amb els ciutadans que la Muriel va saber representar com ningú", ha remarcat.

En el decurs de la cerimònia solemne que ha tingut lloc al Saló Sant de Jordi del Palau, el cap de l'Executiu ha assegurat que  "d'ençà que ens va deixar sabem que el buit costa d'omplir i com la trobem a faltar, la família, els amics, els companys, el Govern i jo mateix, ara que ocupo una presidència que ella va ajudar a sostenir des de primera línia".

Carles Puigdemont ha fet seves les paraules del president Mas que es va referir a la seva figura com "la millor de tots nosaltres" i, agraint la seva trajectòria, ha afegit que "ho continua sent i avui amb aquest guardó de manera solemne ho diem als ulls del país".


Reconeixement a una "sòlida trajectòria en el camp docent, cultural, i polític"


El Consell Executiu va decidir atorgar aquesta distinció a la que fou presidenta d'Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí, el 16 de febrer passat, en reconeixement a la seva "sòlida trajectòria en el camp docent, cultural i política" i en "defensa de la llengua i les llibertats de Catalunya".


El decret de concessió de la Medalla d'Or destaca la "tasca política" de Muriel  Casals, tant des de la política com  de la societat civil. Així, subratlla el seu paper com a "figura essencial per construir ponts entre sensibilitats diverses del catalanisme" i "figura clau pe donar un impuls definitiu als reptes nacionals que s'ha plantejat Catalunya de cara al futur immediat". A més, en destaca la seva feina "en la projecció i l'impuls de la llengua i la cultura catalanes, en la major comunió entre política i societat civil, així com en la trobada de punts en comú entre sensibilitats catalanistes per enfortir el procés polític actual".

En la cerimònia de lliurament de la Medalla d'Or, que ha començat amb la glosa de la figura de Muriel Casals per part de l'exconseller Andreu Mas-Colell, el cap de l'Executiu ha constatat que amb la màxima distinció que li atorga el Govern "avui reconeixem algú amb qui molts de nosaltres hem recorregut, de vegades també plegats, un tram de la nostra vida, amb qui hem compartit angoixes i esperances, treballant colze a colze, per fer possible un futur de llibertats pels nostres fills i els nostres nets".

Per tot plegat, s'ha mostrat convençut que "avui molta gent sent que aquesta medalla és atorgada en nom seu, més que mai" i ha assegurat que "ho fan amb agraïment infinit".

Finalment, el president també s'ha referit a la seva trajectòria cívica, cultural i política i ha recordat que era una "lluitadora serena, pacient i amable" que, ha dit "feia que paraules i conceptes que en d'altres haurien sonat cantelluts, cisellats i durs" esdevinguessin "poesia capaç de commoure de manera més eficaç que cap crit, cap exabrupte o cap expressió vehement" .



La Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, que han recollit la filla i el nét de Muriel Casals, Laia Gasch i Max Ros, respectivament, és la màxima distinció honorífica que atorga l'Executiu per reconèixer les persones i col·lectius que amb la seva aportació hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat