Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de novembre del 2011 | 19:18
Notícia · Euskal Herria

Iñaki Antigüedad (Amaiur): "Desitjo veure Otegi lehendakari"

En una entrevista a Vilaweb, el cap de llista d'Amaiur a Biscaia afirma que Otegi "passarà a la història, igual que Gerry Adams" i que "poques persones tenen la seva capacitat i visió polítiques".

Després dels excel·lents resultats electorals d'Amaiur aquest 20-N, l'esquerra abertzale ja mira amb esperança l'assalt a Ajuria Enea. Pere Cardús ha entrevistat per Vilaweb al cap de llista de la coalició a Biscaia, Iñaki Antigüedad, sobre la lehendakaritza, el paper de l'independentisme basc al congrés, el futur d'Otegi i les raons dels resultats assolits.

En aquest sentit, Antigüedad  ha assenyalat que "el resultat d'Amaiur és fruit d'una cadena de fets  esdevinguts aquests últims dos anys", que tenen com a "moment determinant" la detenció d'Otegi, Rafa Díez, i altres membres de l'esquerra abertzale quan estaven reunits per posar la base del canvi de rumb que ha fet l'esquerra abertzale, i de remolc, ETA, i que han generat un escenari totalment nou a Euskadi. "És fàcil de constatar que va ser una operació del ministre d'Interior espanyol per blocar un procés de debat i d'evolució de l'esquerra abertzale que el govern espanyol ja sabia", ha explicat Antigüedad sobre la detenció.

El cap de llista ha afirmat que Otegi i la resta de detinguts han de sortir de la presó –"ja fa molt que haurien de ser al carrer"- en una "senyal que el procés de superació del conflicte polític, ara més evident que mai, avançava". Antigüedad, que també ha apostat perquè es legalitzi Sortu, ha afirmat que en les futures eleccions basques poden "fer possible un Otegi lehendakari, si ha sortit de la presó. Jo ho desitjo plenament", ha conclòs. Sobre el dirigent abertzale empresonat, Antigüedad n'ha dit que "és un estadista que passarà a la història, igual que l'irlandès Gerry Adams. Poques persones tenen la seva capacitat i visió polítiques".

Sobre els comicis d'aquest 20-N, Antigüedad ha relativitzat que la majoria absoluta de Rajoy pugui ser un obstacle al procés de pau –"les forces sobiranistes no podem viure condicionades al cent per cent per l'ocupant de la Moncloa"- i ha recordat que "les institucions de Madrid no són, no han estat, ni seran mai per a cap basc que es consideri independentista, perquè aspira amb tota la racionalitat del món a prendre el control del seu país i a establir una bona relació amb els seus veïns".

Sobre Navarra, on la coalició ha aconseguit un diputat, Antigüedad ha explicat que "ja fa molt que es van ensorrar alguns tabús; i si és cert que nosaltres tenim l'objectiu d'un País Basc constituït pels set territoris, també ho és que hem dit i repetit que, el futur de Navarra, el decidiran únicament i exclusiva els navarresos. Igualment, el futur del País Basc  ara dins l'estat francès, el decidiran els seus ciutadans. Sabem que la independència d'aquests territoris no es farà pas demà".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat