Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 7 de de setembre del 2016 | 10:46
Notícia · Política catalana

El Govern amplia la seva xarxa a l'exterior amb la creació de les delegacions als Països Nòrdics, els Balcans, Polònia i àrea del Bàltic, i Ginebra

El Govern ha aprovat la creació de quatre noves delegacions a l'exterior: la dels Països Nòrdics, la dels Balcans, la de Polònia i els Països Bàltics, i la de Ginebra. El Consell Executiu amplia  així la presència exterior de la Generalitat en aquests territoris per promoure i defensar-hi els interessos de Catalunya

i amb l'objectiu d'afavorir la internacionalització de la seva economia, cultura i coneixement. El Govern es dota de noves eines de representació directa en aquests territoris, i les seves àrees d'influència, i potencia la relació de Catalunya amb les organitzacions internacionals que hi tenen les seves seus.

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat que amb l'aprovació d'aquestes quatre noves delegacions el Govern incrementa"de manera notable" la presència de Catalunya al món i ho fa amb la "clara voluntat" que aquesta presència sigui "útil, austera, eficaç i eficient".



Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Romeva ha explicat que el pla d'expansió de les delegacions a l'exterior té "una doble voluntat""La d'explicar-nos i poder explicar amb veu pròpia el que passa a Catalunya i la de ser presents en els escenaris internacionals on tenen lloc debats de caràcter global dels quals no només volem participar sinó que hi volem participar".





Les delegacions actuaran com a hubs per cobrir àmbits geogràfics



El procés d'obertura de noves seus respon a criteris de: presència estratègica, interès nacional, progressivitat, i eficàcia i eficiència dels recursos propis. Aquestes noves delegacions, a excepció de Ginebra, que té un mandat de relacions multilaterals, tindran la capacitat d'actuar com a hubs.S'aposta per deixar de considerar les delegacions com a unitats independents que s'ocupen exclusivament del país on estan establertes i evolucionen cap a un sistema de noves relacions. El desplegament de les noves delegacions s'ha planificat per àmbits geogràfics amb certa homogeneïtat regional, que permeten cobrir així un territori més ampli que el d'un sol Estat.



"Pretenem fer una diplomàcia del segle XXI, en què que no es tracta d'estar a tot arreu sinó d'arribar a tot arreu", ha explicat Romeva. "No es tracta tant de generar una xarxa de presència fixa a tot arreu sinó de crear punts de connexió per crear una xarxa estratègica i alhora més austera i eficient, que permeti cobrir diverses àrees d'influència", ha detallat.



El conseller ha reiterat que "Catalunya ha de tenir una representació exterior adequada al que som com a país, i a la vocació de ser Estat que té aquest Govern. Seguim endavant".



Delegació del Govern de la Generalitat als Països Nòrdics (Copenhaguen)



Amb aquesta Delegació es vol donar cobertura als cinc Estats del Consell Nòrdic: Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia. Es tracta d'una regió europea actualment no coberta que permetrà exercir la representació i la relació permanent amb les institucions de tres Estats membres de la UE i dos Estats membres de l'EFTA. Catalunya manté una especial relació comercial amb la regió (amb un volum d'exportacions de 940M€ i d'importacions per valor de 1.200 M€) però també cultural. Existeixen dos lectorats de català (Finlàndia i Suècia) i tres comunitats catalanes a l'exterior (Dinamarca, Islàndia i Suècia).



Delegació del Govern de la Generalitat a Polònia i als Països Bàltics (Varsòvia)



Amb aquesta nova oficina es vol actuar a Polònia i la regió bàltica (Estònia, Letònia i Lituània), una àrea d'una influència notable i creixent en el si de la Unió Europea.



La ubicació té en compte l'important pes demogràfic de Polònia, es tracta del sisè país més poblat de la UE i la seva influència política i econòmica. Les exportacions (1.300 M€) i les importacions (1.600M€) catalanes a aquesta regió compten amb un important potencial, el 85% d'aquesta relació correspon a Polònia. En l'àmbit sociocultural, l'àrea acull sis lectorats de català (un a Lituània i cinc a Polònia) i una comunitat catalana a l'exterior (Polònia). La regió, a més a més, permet articular noves interaccions amb organismes internacionals que hi tenen la seva seu.



Delegació del Govern de la Generalitat als Balcans (Zagreb)



Aquest hub cobrirà la representació a la zona dels Balcans: Albània, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Kosovo, Macedònia, Montenegro i Sèrbia. La Delegació tindrà el mandat de prospecció al conjunt de països de l'Europa sud-oriental (Grècia, Bulgària, Moldàvia i Romania).



Aquesta zona d'influència és d'importància estratègica per a Catalunya, atès que inclou diversos Estats de la UE, i és un àmbit geopolític d'important pes regional.  És, alhora, un pol d'expansió comercial per a les empreses catalanes, amb el qual existeix una relació sociocultural rellevant, ja que és el punt d'origen de nombroses comunitats estrangeres residents a Catalunya. En aquest sentit, el 2015, les exportacions catalanes a la regió van assolir els 1.500M€, i les importacions, quasi els 1.000M€.



La Delegació del Govern de la Generalitat a Ginebra



Aquesta Delegació se centrarà a representar i desplegar les relacions de la Generalitat davant els organismes multilaterals presents a Ginebra, la ciutat del món que més presència d'organismes internacionals acull. Així, el Govern potencia la relació multilateral, amb l'objectiu de poder participar de les iniciatives endegades per aquests organismes que resultin d'interès per a Catalunya i donar-hi a conèixer, al mateix temps, la realitat del país.



Es completa la creació de delegacions per Europa



La creació d'aquestes seus està recollida al Pla de Govern 2016-2017, que preveu ampliar la xarxa de delegacions exteriors que tenen atribuïda la representació institucional del Govern de Catalunya a partir d'una estratègia gradual basada en eixos prioritaris de l'acció exterior i els principis de: rellevància política i estratègica, intensitat de les relacions econòmiques bilaterals, presència d'organismes internacionals, presència de diàspora catalana, presència a Catalunya de nouvinguts d'aquell país i impacte regional.



Amb l'aprovació aquest desplegament i l'obertura ahir de la Delegació del Govern a Portugal, amb seu a Lisboa, es dóna per completada la creació de delegacions prevista per a Europa.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat