Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de de març del 2017 | 14:07
Notícia · Política

El Congrés tomba la petició d'Esquerra per reparar la figura de Companys i de totes les víctimes del franquisme

La comissió Constitucional del Congrés de Diputats ha rebutjat aquest dimecres, per 10 vots a favor i 27 en contra, una proposició no de llei d'Esquerra Republicana per al reconeixement i justa reparació a la figura del President Lluís Companys i a totes les víctimes del franquisme

El portaveu republicà, Joan Tardà, ha denunciat que 13 anys després que l'aleshores vicepresidenta del govern espanyol, la socialista María Teresa Fernández de la Vega, assumís aquest compromís, 'aquí ens tenen, demanant exactament el mateix'.

La proposició ha estat rebutjada per 10 vots a favor (Esquerra Republicana, Unidos Podemos, PNB i Bildu) i 27 en contra (PP, PSOE, Ciudadanos i UPN).

Joan Tardà ha volgut advertir que era l'última vegada que aquesta demanda arribava al Congrés, perquè el Parlament de Catalunya té a punt d'aprovar, d'aquí a dos mesos i d'acord amb la majoria que avui el conforma, una nova llei que 'anul·larà les sentències dels judicis que van tenir lloc a Catalunya per part de tribunals feixistes'.

Amb tot, ha afegit Tardà, 'la nostra obligació serà continuar-hi treballant perquè molts ciutadans catalans van ser jutjats fora del territori català. I a més, és també la nostra obligació per a tots els antifeixistes de l'Estat espanyol'.

'El que passa a l'Estat espanyol no passa a cap país democràtic', ha assegurat Tardà, que ha recordat que les sentències dictades pels tribunals feixistes 'són il·legals perquè eren il·legals aquells tribunals'. Una premissa, aquesta, que ni tan sols va reconèixer la Llei de la memòria impulsada pel PSOE el 2007 i contra la qual Esquerra ja va votar en contra en aquell moment.

I casualment, avui, ha coincidit que la Llei de memòria ha tornat a ser part de l'ordre del dia de la comissió Constitucional arran d'una proposta socialista que emplaçava al seu desplegament. Esquerra hi ha tornat a votar en contra 'perquè és un insult a totes les víctimes del franquisme', ha dit Tardà.

Esquerra Republicana tornarà a presentar, com ha fet cada legislatura des de l'any 2007, una proposició de llei que 'realment repari totes les víctimes del fraquisme i que ens homologui a la resta de societats que també han reparat les seves víctimes', ha conclòs Tardà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat