Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 5 de de desembre del 2011 | 17:42
Notícia · Política

L'absència de Mas als actes de commemoració de la constitució espanyola porta cua

ERC i SI aplaudeixen l'acció mentre que el PP i C's la lamenten. Amb tot, l'absència d'un president de la Generalitat ve de lluny: Maragall no hi va anar mai i Pujol ho va deixar de fer el 1988.

El president de la Generalitat, Artur Mas, no anirà als actes de commemoració de la constitució espanyola que es fan aquest dimarts a Madrid. Fonts oficials ho han confirmat a Catalunya Ràdio, en una decisió que el govern justifica pel trencament del pacte constitucional del 1978 després que PP i PSOE hagin reformat aquest estiu el text de manera 'exprés'. L'absència d'un president de la Generalitat en aquest tipus d'actes no és nova: només José Montilla hi ha assistit cada any excepte el passat, en què exercia el càrrec en funcions. El seu predecessor, Pasqual Maragall, no hi va anar mai i Jordi Pujol va deixar de fer-ho l'any 1988.

Tot i això, la decisió de Mas ha generat diverses reaccions entre les formacions polítiques.  Per ERC, la posició del president de la Generalitat representa la visió de "molts catalans" que se senten allunyats de la constitució espanyola. Ho ha dit la secretària general dels republicans, Marta Rovira, que ha afegit que el text està deslegitimat, especialment després de veure que "era considerada intocable durant anys, però es va poder canviar sense problema en dos dies".

Uriel Bertran, de Solidaritat Catalana, ha celebrat la decisió, però ha aprofitat per reclamar-li que sigui conseqüent i deixi de pactar amb el PP, els defensors "més viscerals i dogmàtics" de la constitució. El que ha de fer Mas, ha dit, és treballar per derogar la constitució a Catalunya, ja que "no està legitimada socialment", ha afegit.

L'anunci, evidentment, ha estat rebut amb escarafalls pel PP i Ciutadans. El portaveu del grup parlamentari del PP, Enric Millo, ha assegurat que el gest "no honora gens la persona" i ha acusat Mas de "menystenir" molts catalans. "Suposo que els independentistes estan molt contents, però hi ha molts catalans que no ho són i que ara no se senten representants", ha dit.

Finalment, el 'ciudadano' Jordi Cañas ha criticat que Mas es negui a acudir a l'aniversari d'una Constitució que, segons ha recordat, li ha permès ser president, un càrrec pel qual té un poder institucional "en nom de tots els catalans, i no només dels nacionalistes".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat