Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de d'abril del 2013 | 16:58
Opinió
Yvonne Griley
Membre del CAC

A pas valent

No existeix ni un temps ni una estratègia universal per a les transicions. Els processos per arribar-hi adopten formes diferents i poden evolucionar durant alguns anys. Espanya va invertir 4 anys a fer la transició del franquisme a la democràcia, del 1975 a la Constitució de 1978 i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979.

Els processos moderns de transició nacional a Europa oscil·len entre l'any i mig (Eslovènia, Lituània, Letònia) i els tres anys (Estònia, Eslovàquia o la República de Macedònia) i Catalunya haurà de fer el seu propi temps de transició nacional.

Els intents des del 2010 de fracturar una societat que viu en pau han accelerat la passa cap al canvi profund en la dependència Catalunya-Espanya i amb ella el relat d'un procés sense precedents que transcorrerà per camins que volem pacífics fins l'assumpció d'una societat més rica i sobirana. Arribats aquí, convé recordar que la transició espanyola, tot i ser un procés que no tenia marxa enrere, va viure intents de desestabilització importants que ajudaren a crear la por i a instigar la ciutadania a creure que la democràcia no era possible. I també que va ser un període durant el qual es van requerir grans esforços d'enteses i pactes entre formacions polítiques, cíviques i socials.

L'inici formal de la transició catalana és implacable i el calendari dels primers 4 mesos de 2013 en dóna fe: el 22 de gener el Parlament català va aprovar la Declaració de Sobirania i del Dret a Decidir del Poble de Catalunya per dues terceres parts, majoria que el 13 de març va ampliar amb l'adhesió al dret a decidir del 80% de la Cambra. El 12 de febrer el Govern va crear el Consell Assessor per a la Transició Nacional, adscrit al Departament de la Presidència. La Llei de Consultes va ser admesa a tràmit parlamentari el 26 de març i el president de la Generalitat ja ha anunciat la creació imminent del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, comissió que ha d'articular la complicitat de la societat i les institucions per a la transició.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional es va constituir l'11 d'abril i partir d'ara és a les seves mans proposar-nos a l'estiu les vies legals i el calendari que ens ha de menar a exercir el dret a decidir. Les bases per accelerar una Administració Tributària de Catalunya estan posades i els agents civils i polítics ja han estès ponts amb el fil roig del destí. Un nou rumb per avançar a pas valent.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat