Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de d'octubre del 2014 | 19:47
Opinió
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari

Declaració o independència?

En aquesta hora greu el pitjor que ens pot passar és que l'ofuscació s'apoderi de nosaltres i impedeixi minusvalorar la capacitat de resistència de l'Estat espanyol i sobrevalorar les nostres forces.

Els partits i moviments que proposen la Declaració d'Independència com a condició irrenunciable d'una candidatura en unes eleccions anticipades en plebiscitàries han d'explicar quins passos seguiran a aquesta Declaració o si està destinada a convertir-se en una segona "Declaració de Sobirania".

Perquè a la campanya electoral els electors els preguntaran quines mesures pensen prendre per fer efectiva la independència, quants dies, setmanes o mesos passaran entre els pagaments de funcionaris i pensions que ara fa l'Estat espanyol i els que haurà de fer la futura República Catalana. Si no tenen respostes convincents els resultats electorals seran incerts.

Les enquestes posteriors al referèndum d'Escòcia indiquen els pensionistes es van inclinar per votar no per por a perdre els seus ingressos. Si aquesta incertesa es va apoderar d'una part de la població en un procés polític acordat entre els governs escocès i britànic, que no passarà en el nostre cas? Els ciutadans també tenen dret a saber quina resposta preparen a les probables represàlies de l'Estat espanyol contra el Govern provisional de la nova república. Perquè pot limitar-se a impugnar-la davant del Tribunal Constitucional, però també pot prendre mesures doloroses, com, per exemple, intervenir els mitjans de comunicació de la Generalitat.

És molt dolorós per a l'autor d'aquest article haver de fer aquestes reflexions i semblar pusil·lànime. Perquè vaig ser el primer en proposar la Declaració Unilateral d'Independència com a ponent de la ponència alternativa que Reagrupament, aleshores una tendència dins d'Esquerra Republicana, va presentar a la Conferència Nacional d'ERC de l'any 2007. Era l'alternativa a la creació d'"espais de sobirania" que proposava la ponència oficial per legitimar la continuïtat al Govern tripartit. L'any 2010 vaig publicar el llibre "Declaració Unilateral d'Independència".

A la tercera part dedico un capítol a cada una de les estratègies necessàries per assolir la República Catalana: l'assoliment de la majoria social, l'acció de govern a les institucions catalanes, l'acció a l'Estat Espanyol i l'acció a Europa, la internacionalització del cas català i la desobediència civil. L'any 2010 calculava que necessitàvem entre dues i tres legislatures (8-12 anys) per crear les condicions necessàries per la DUI. Hem avançat de manera extraordinària des d'aleshores, en un ritme que no podia ni imaginar perquè no preveia la possibilitat de que CDC es proclamés independentista ni que el moviment de les consultes es convertís en el formidable instrument que avui és l'Assemblea Nacional Catalana.

Anem molt bé, però podem perdre molt del que hem avançat si no recuperem una unitat basada en l'anàlisi de la realitat i no en els desitjos. Perquè no es donen les condicions per una Declaració Unilateral d'Independència que es pugui convertit en fets irreversibles. A la seu de les Nacions Unides a Nova York hi ha un enorme mapamundi amb punts vermells, cada un dels quals és un conflicte nacional per resoldre: Palestina, Sàhara Occidental, Gibraltar i molts d'altres. Catalunya ha de ser un d'aquests punts vermells, però encara no ho som. De fet el Parlament de Catalunya encara no s'ha dirigit mai a les Nacions Unides demanant un referèndum d'autodeterminació i hem plantejat el dret a decidir com un afer intern espanyol. Aquesta falta d'internacionalització farà que la proclamació de la República Catalana quedarà no sigui reconeguda per les instàncies instàncies internacionals i per cap Estat.

També anem endarrerits pel que fa a la desobediència civil. L'única campanya que s'ha fet va ser el "no vull pagar" als peatges de les autopistes que va néixer de manera espontània. Hi ha moltes altres campanyes possibles que no hem fet, per exemple contra les tarifes elèctriques. Es podria organitzar un boicot contra el monopoli d'Endesa i aconseguir que milions de clients es canviïn a cooperatives elèctriques catalanes. Els intents de la Generalitat de crear una hisenda pròpia basada en el voluntarisme dels contribuents no han tingut èxit.
Els anys vinents avançarem en el front internacional i espanyol tant com hem fet des de 2010 en el front de la majoria social
Quan Ibrahim Rugova va impulsar la primera Declaració d'Independència de Kosovo, l'any 1990, la Lliga Democràtica de Kosovo va organitzar escoles i assistència sanitària al marge de l'Estat serbi. Tot i la cruel repressió de l'Estat serbi-iugoslau i la resistència pacífica i democràtica de la Lliga Democràtica de Kosovo Europa no va fer res pels kosovars i van haver d'intervenir els Estats Units. La segona Declaració Unilateral d'independència de Kosovo va ser l'any 2008 quan era administrada per les Nacions Unides i no per Sèrbia.

"Keep calm and carry on" deien els anglesos quan els alemanys guanyaven les primeres batalles a la II Guerra Mundial. L'emoció és el motor de la nostra acció, però el càlcul ha de guiar els nostres passos. Ja l'any 1982 al llibre Sobirania Nacional advertia que la independència no era un ideal sinó un projecte polític concret que exigeix unes condicions precises. NI el sentiment ni l'odi a l'Estat espanyol no han d'ofuscar la nostra visió estratègica. Per continuar avançant com en els darrers quatre anys el més important és mantenir l'amplitud social assolida que va des d'Unió Democràtica a Iniciativa-Verds que no pas fer una Declaració d'Independència que només pot ser retòrica. Crearem unes incerteses en els electors que els nostres enemics multiplicaran i que ens poden donar sorpreses molt desagradables el dia de les eleccions.

La propera legislatura no pot ser, encara, la de la Declaració Unilateral d'Independència. El nou Parlament ha d'apel·lar a les Nacions Unides i la Unió Europea basant-nos en el punt primer del Pacte Internacional de Drets Polítics i Civils per que se celebri un referèndum d'autodeterminació vinculant amb supervisió internacional. El Parlament ha de proclamar que els catalans hem recorregut totes les instàncies polítiques i jurídiques espanyoles sense obtenir la més mínima comprensió.

El nostre plet ha deixat de ser un afer intern espanyol i ha d'esdevenir un afer internacional i europeu. Una candidatura unitària en unes eleccions plebiscitàries ha de tenir tres objectius: a) l'apel·lació a les Nacions Unides i la comunitat internacional, incloent les organitzacions de drets humans. b) el compromís del nou Govern de preparar les estructures internes necessàries per fer una Declaració d'Independència a l'hora que porta a terme un pla d'emergència contra la crisi econòmica. c) una Entesa per l'Autodeterminació dels partits signants de cara a les eleccions espanyoles de 2015, amb una candidatura unitària al Senat i el compromís de constituir-se en Assemblea de Parlamentaris per tenir una posició comuna en aquells aspectes que afectin el poble català, en especial els pressupostos estatals.

Amb aquest plantejament els anys vinents avançarem en el front internacional institucional i en el front espanyol tant com hem fet des de 2010 en el front de la majoria social i la mobilització popular i en el front de la presència en els mitjans de comunicació internacional. Aleshores ja serem un punt vermell en el mapamundi de l'ONU, i, si no s'ha aconseguit la celebració del referèndum d'autodeterminació, tindrem condicions molt més favorables i preparades per fer la Declaració Unilateral d'Independència. 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Pinyol i Balasch
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Preparem la resistència gandhiana
Opinió · Política catalana
Constituents? Referèndum? Desobediència institucional !!!
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Mandat democràtic
Opinió · Política catalana
Junts pel Sí: acomplir el mandat democràtic
Opinió · Política catalana
La trampa del referèndum
Indica publicitat