Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de desembre del 2014 | 18:04
Opinió
Josep Poblet i Tous
President de la Diputació de Tarragona

El Priorat: la força de l'excel·lència

En una de les seves columnes literàries, el reconegut escriptor i metge reusenc Ramon Gomis es refereix al Priorat com un indret particular que captiva "aquelles ànimes sensibles que saben apreciar la bellesa i l'amor, i que fugen com esperitats d'allò vulgar, repetitiu, de la mala còpia".

Poques definicions són tan escaients i reveladores. Realment el Priorat és únic, i per molts motius. L'accentuada singularitat d'aquesta comarca no només rau en l'excel·lent qualitat dels seus vins i en el ressò mundial que han assolit, sinó que també té molt a veure amb la seva peculiar orografia i amb un altre tipus de paisatge encara més valuós: l'humà.

De fet, la viticultura prioratina no hauria arribat al nivell actual si no fos per la gent, veritable epicentre del desenvolupament del territori. Gent -de dins i també de fora- que ha cregut en les possibilitats que li ha ofert el seu entorn i que ha contribuït al ressorgiment del conjunt de la comarca. Aquesta evolució s'ha produït en paral·lel al renaixement del principal símbol històric i patrimonial del Priorat, al qual, de fet, li deu el nom: la Cartoixa d'Escaladei. La rehabilitació del vell monestir n'ha recuperat la bellesa i ens ha permès redescobrir un destacat llegat històric del nostre país, emmarcat per un emblema natural igualment captivador: la imponent serra del Montsant.

Avui el Priorat pot sentir-se orgullós del que uns i altres han contribuït a construir al llarg dels anys en base als múltiples actius -tangibles i intangibles- dels pobles i paratges de la comarca. L'horitzó no pot ser més esperançador: una de les dues úniques denominacions d'origen de qualitat de l'Estat (la DOQ Priorat); una denominació d'origen tan jove com prestigiosa (la DO Montsant); 3.700 hectàrees de vinya entre les dues DO; el Parc Tecnològic del Vi (VITEC), a Falset; nombrosos i petits cellers familiars repartits arreu de la comarca (només a Gratallops n'hi ha vint-i-dos, a Porrera disset, a Poboleda catorze...); serveis turístics que aprofiten el gran potencial que els ofereix la cultura del vi, la tradició, la natura o el patrimoni arquitectònic... Tot un exemple de valentia, empenta, dedicació i confiança en les possibilitats que ofereix el propi territori.
Continuarem contribuint a la millora constant del Priorat i del conjunt del nostre territori, donant suport a les inquietuds i els projectes orientats a la consecució de noves fites de prosperitat"
La gran transformació que viu el sector vitivinícola prioratí es du a terme utilitzant els mètodes productius més actuals i moderns, però sense oblidar en cap cas els orígens i la tradició més arrelada, convertida avui en un destacat recurs cultural i turístic. Un dels exemples més clars en aquest sentit el trobem en la reeixida Festa del Vi i la verema a l'Antiga de Poboleda, que des de ja fa setze anys hi aplega milers de visitants.

Durant un dia, aquest petit municipi torna a tenir com a protagonistes els pagesos abillats com en èpoques passades, les portadores i els carros plens a vessar de raïm, les piades, la gastronomia més popular... L'èxit d'aquesta celebració, unida a la qualitat i quantitat dels cellers de Poboleda, són una mostra més de com la tradició i la qualitat poden esdevenir la raó de ser d'una activitat productiva. Perquè no es tracta únicament de productes, sinó d'una manera d'arrelament al territori i de preservació de la història i la identitat dels pobles.

No hi ha dubte que el Priorat avança amb pas ferm cap a un futur que, malgrat les circumstàncies econòmiques actuals, s'endevina prometedor. No obstant això, es fa necessari que les entitats que representen la viticultura, el turisme i els serveis de la comarca vagin de la mà a l'hora d'emprendre nous camins de progrés, amb el suport de les administracions locals i supramunicipals i la col·laboració de l'empresa privada. Només així es podrà optimitzar al màxim la tasca dels qui en els darrers decennis han situat el Priorat al cim de l'excel·lència i l'esforç col·lectiu. A la Diputació de Tarragona continuarem contribuint a la millora constant del Priorat i del conjunt del nostre territori, donant suport a les inquietuds i els projectes orientats a la consecució de noves fites de prosperitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Poblet i Tous
Indica publicitat