Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de setembre del 2016 | 10:28
Opinió · Política catalana
Jordi Porta

Cal respectar una Constitució antidemocràtica?

Les manifestacions del dia 11 ja han donat les interpretacions polítiques esperades. En el cas de Rajoy és la millor que podia fer: de moment: el silenci. La pressió de la societat civil catalana organitzada (OMNIUM i ANC)

ha quedat prou clara perquè els partits polítics catalans se sentin prou recolzats democràticament per continuar endavant amb el pla d'autodeterminació política. Com sempre continuarà la referència a la Constitució i a les lleis per evitar el seguiment de la voluntat democràtica majoritàriament expressada.


Una vegada més em sembla oportú fer referència a la història recent del nostre país. En un article de l'historiador Josep Fontana que s'acaba de publicar en el llibre "RAÓ DE CATALUNYA", en comentar el moment i les circumstàncies de la transició i dels condicionants antidemocràtics de la redacció de la Constitució, ens diu: "El gener del 1981 Suàrez es quedà a dinar a la Zarzuela amb els generals Milans del Bosch, Gonzalez del Yerro i Merry Gordon i en un moment en que el rei va sortir, aquests van exigir a Suárez que dimitís amb crits i amenaces físiques. Era clar que l'objectiu principal del que va acabar convertint-se en el cop d'estat del 23 de febrer de 1981 era, com diu un periodista proper al franquisme, "corregir los excessos de un inventado proceso autonómico y frenar su alocado y suïcida desarrollo, modificar parte de la Constitución, sobretodo el titulo VIII... e impulsar el sentido de nación, el concepto de España" (Jesus Palacios)


Com ja he dit en altres ocasions: i a una Constitució redactada i aprovada amb tan poques garanties democràtiques i condicionada pels militars franquistes del moment cal tenir en compte i respectar el seu contingut davant de la voluntat democràtica expressada pel poble de Catalunya?





Jordi Porta





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat