Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 23 de de novembre del 2015 | 11:14
Opinió · Política catalana
Bernat Gimeno
Periodista

Per què NO podem fer noves eleccions al març

El 14 de setembre, l'humorista Peyu va ser un dels encarregats de presentar l'acte de Junts pel Sí a Vic, que va reunir a més de 2.500 persones a la Plaça Major. Era un moment d'efervescència i d'il·lusió independentista, que veia les eleccions

del 27 de setembre com la passa definitiva cap a la nova República Catalana.

Els resultats, desenganyem-nos, no van ser tan bons com s'esperava. Malgrat l'alta mobilització independentista, plantejar els comicis com un plebiscit va provocar que l'altre bàndol també sortís de casa. I aquells que ensumaven una àmplia majoria absoluta es van haver de conformar en un 62+10 i un 48% dels vots. És el resultat desitjat? Segurament no. És suficient per iniciar el procés de desconnexió? Sí.

Tenint en compte això, i confiant que les cúpules de Junts pel Sí i la CUP en són plenament conscients, tinc la certesa i la tranquil·litat que l'acord arribarà. Digueu-me ingenu"

Dos mesos després de l'acte de Vic, el propi Peyu assegurava en una piulada a Twitter: "He anat a votar a totes les eleccions des dels 18 anys. A les primeres que NO votaré seran a les que convoqueu ara Junts pel Sí i CUP".

Aquesta afirmació feta per un independentista convençut reflecteix bé l'estat d'ànim que impera entre els partidaris de l'Estat propi. Tothom reconeix que unes noves eleccions no convenen a ningú, principalment per 4 raons:

1) Seria molt difícil tornar a plantejar-les com un plebiscit. Amb quina cara tornaríem a dir a la ciutadania que vagin a les urnes perquè "ara sí que fem el plebiscit de debò?".

2) Si no hi ha plebiscit, seria difícil tornar a reeditar la coalició entre CDC i ERC. Què justificaria que ERC tornés a anar de bracet d'una CDC amb més ombres que llums? Amb una reedició del debat sobre llista única o separades, la més que previsible campanya de #pressingERC per una nova llista unitària ajudaria encara més a la desmobilització entre l'electorat independentista.

3) La CUP ha patit un desgast mediàtic molt important aquestes setmanes pel seu NO a la investidura d'Artur Mas. Això ha generat lògiques friccions internes, com la de la militant històrica Blanca Serra, que ha posat en dubte l'estratègia cupaire. I no ens enganyem, el Baròmetre del CEO que li dóna entre 14 i 16 diputats està fet just després de les eleccions, i no contempla la negativa de la CUP a la investidura de Mas i la ferotge campanya de #pressingCUP que han patit.

4) Segurament, el principal motiu per no convocar unes noves eleccions és que l'unionisme espera amb ganes tornar a les urnes. En un escenari amb llistes separades, no és tan descabellat presagiar la victòria de Ciudadanos.

Tenint en compte això, i confiant que les cúpules de Junts pel Sí i la CUP en són plenament conscients, tinc la certesa i la tranquil·litat que l'acord arribarà. Digueu-me ingenu.





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Bernat Gimeno
Bernat Gimeno
Periodista
Opinió · Política catalana
Perquè la CUP torni a ser la CUP
Opinió · Política catalana
Artur Mas un fre per al procés
Opinió · Política catalana
El camí a seguir
Opinió · Política catalana
Qui aconsella Lluís Rabell?
Opinió · Política
L'alliberament d'Arnaldo Otegi, una oportunitat per al procés català
Opinió · Política
Sort en tenim, de Societat Civil Catalana
Opinió · Política
Que no ens marquin un gol a l'últim minut
Indica publicitat