Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de de març del 2013 | 16:56
Opinió · Política
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània

Ens ho hem de creure nosaltres

Si Catalunya fos un Estat, seria viable econòmicament? Aquesta pregunta, que ens formulen molts estudiants de doctorat d'arreu d'Europa, té una resposta molt senzilla: sí. 

Roser Capdevila, Joan Carles Garcia, Remei Gómez, Marc Guerrero i Josep Maria Llop conclouen, amb molt bon criteri, en l'Argumentari de la Sectorial de Política Europea i Internacional de CDC, que Catalunya no només seria viable econòmicament sinó que milloria amb escreix la seva situació en el mapa internacional.

Catalunya, segons les dades de l'any 2011, té una renda per càpita de 30.416 euros, fet que la situa al mateix nivell o fins i tot per damunt d'alguns països capdavanters d'Europa i amb una dimensió similar a la nostra com ara Bèlgica, Dinamarca o Suècia. La renda per càpita de Catalunya és un 21% superior a la de la mitjana de la UE –27 i un 9% superior a la de la UE– 15.

Catalunya és una nació que mira al món, innovadora i atractiva per a les empreses per la seva manera de ser i de fer les coses. La seva dimensió no és un problema per a la seva viabilitat econòmica. Ans al contrari, en el marc de la Unió Europea observem que 6 dels 10 països més desenvolupats econòmicament tenen una dimensió similar o inferior a la de Catalunya, com per exemple Suècia (9,4 milions h.), Àustria (8,4 milions h.), Dinamarca (5,6 milions h.) o Finlàndia (5,5 milions h.). De fet, segons els resultats de l'Índex de Competitivitat Mundial 2011 – 2012, 10 dels 20 països més competitius del món tenen una població que, com Catalunya, no supera els 11 milions d'habitants.

Si Catalunya fos un Estat, d'una banda milloraria la seva capacitat exportadora i, de l'altra, les seves empreses no haurien de témer un boicot als seus productes. El valor de les exportacions catalanes equival al 52,2% del PIB de Catalunya. Si Catalunya fos un Estat, seria la setena economia més exportadora de la Unió Europea, al mateix nivell que alguns països amb un sector exterior consolidat com són Dinamarca o Suècia. Per primera vegada, l'any 2011 les exportacions catalanes al món han superat les vendes a la resta de l'Estat espanyol.
Constituir-nos com a Estat implicaria la desaparició immediata del nostre nivell insostenible de dèficit fiscal"
El 2011, les vendes a Espanya van suposar el 47% de la facturació de les empreses catalanes, mentre que les exportacions van representar el 53%. Les exportacions catalanes no només creixen sinó que guanyen nous mercats. Segons les dades de l'Idescat, l'any 2003, les exportacions catalanes als països de la Unió Europea representaven el 75% del valor total de les exportacions. L'any 2011, aquesta xifra ha baixat fins el 65%, com a conseqüència de l'increment de les exportacions catalanes a nous mercats d'Àfrica, Amèrica i altres països europeus, signe clar del bon nivell de competitivitat de les empreses catalanes.

Cal destacar que aquests bons registres d'exportació s'han aconseguit malgrat que les infraestructures catalanes, com a conseqüència del dèficit d'inversió per part de l'Estat espanyol, estan molt per sota del nivell de les que hauria de tenir un país amb la nostra capacitat exportadora. Amb millors infraestructures i més ben gestionades, encara exportaríem més.

Pel sol fet de constituir-se com a Estat, Catalunya tindria uns ingressos addicionals de 48.018 milions d'euros cada any, mentre que les despeses serien de 35.400 milions d'euros anuals. Això vol dir que, automàticament, Catalunya, com a Estat, tindria cada any uns guanys de 13.617 milions d'euros. Aquests són els resultats de l'estudi Viabilitat de Catalunya com a Estat. Anàlisi de la Hisenda Pública (2011) realitzat per la Catedràtica Núria Bosch i la Professora Marta Espasa, ambdues del Departament d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona.

El fet de constituir-nos com a Estat implicaria la desaparició immediata del nostre nivell insostenible de dèficit fiscal. Les dades de l'any 2009, últim any del qual es tenen dades de les balances fiscals, indiquen que el dèficit fiscal de Catalunya és de 16.000 milions d'euros anuals, una xifra que equival a un 9% del seu PIB. El nivell de dèficit fiscal que pateix Catalunya és un cas únic.

A Flandes, per exemple, el dèficit fiscal amb Bèlgica només arriba al 4,4% del PIB, mentre que a Alberta, a Canadà, és del 3,2% del PIB. Davant de tots aquests arguments, la resposta a la qüestió de la viabilitat econòmica de Catalunya com a país és del tot positiva. Així que, ara, ens ho hem de creure d'una vegada per totes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mireia Canals i Botines
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània
Opinió · Unió europea
Cooperació territorial a la Mediterrània
Opinió · Política
Interferir en els afers interns dels Estats
Opinió ·
"No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen"
Opinió ·
'Grexit'?
Opinió ·
A propòsit dels Drets Humans, un edifici en blau
Opinió · Política
'Let Catalans Vote', llibertat d'expressió
Opinió · Política
La idea circulant en molts racons de la UE a propòsit del 9-N
Indica publicitat