Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 14 de de maig del 2014 | 17:19
Opinió · Política
Josep Maria López Llaví
Acord d’Esquerres per la República Catalana

Necessitem estructures d'estat i a les esquerres els cal proposar un model d'estat

A hores d'ara --tant de bo que no m'equivoqui-- vull creure que els treballs del Consell per a la Transició Nacional i els que, a títol personal o no, porten a terme juristes, entitats i experts en els diversos camps, avancen positivament en la tasca, ingent, de bastir els fonaments del que ha de ser el nou estat per a Catalunya, i de preparar-ne o almenys prefigurar-ne les estructures bàsiques.

Mogudes sempre, però, per la conjuntura, les forces polítiques de l'esquerra catalana -partits, sindicats i moviments socials--, fins i tot les que han pres partit decididament per l'exercici del dret a decidir i que n'han consensuat data i pregunta --que són les que hem de considerar sobiranistes--, semblen passar de puntetes --o és que tot plegat alguns no s'ho creuen-- per l'avanç del calendari cap a un cada cop més pròxim 9 de novembre, a partir del qual qui més qui menys admet que res no serà igual i que probablement --fruit del resultat d'un referèndum, consulta o de qualsevol procediment democràtic-- és versemblant que el pendent cap a la consecució d'un estat propi i, en aquest sentit, l'obertura de negociacions amb l'Estat espanyol, s'hauran accelerat irremissiblement; tret de l'eventualitat, és clar, d'un cop de força que jugulés el procés, tot deixant en suspens la consideració d'Espanya entre els estats democràtics i en el concert europeu i interrompent temporalment un moviment d'alliberament que cada cop més considerem imparable.
L'actual disseminació de les esquerres de Catalunya és un fet. Cal trobar-hi la clau de volta"
Exclòs aquest horitzó apocalíptic, quines estratègies, més enllà d'enunciats "bensonants" i genèrics, es plantegen les esquerres catalanes en la perspectiva d'un estat propi per a un futur que pot ser al tombant de la cantonada. Un futur independent o, si ho volen, federat o confederat... Però, amb qui? Com ho farem per convertir en majoria política la majoria social transversal que empeny el procés? Diuen alguns -i jo m'hi apunto- que volen decidir per canviar-ho tot. Però, com? I amb qui?

L'actual disseminació de les esquerres de Catalunya és un fet, comprensible per la seva pluralitat, de la socialdemocràcia a l'esquerra transformadora i ecologista i de la tradició comunista a la llibertària, un assortit gens fàcil de conjuminar si ens seguim movent amb els esquemes de la vella política. Per això cal trobar-hi la clau de volta: un nou model, nous aparells i noves maneres de fer política que els permetin passar de ser oposició coherent però utòpica a alternativa de govern engrescadora i creïble, aquí i a Europa. I cal treballar des d'ara per ser-hi a temps.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Maria López Llaví
Josep Maria López Llaví
Acord d’Esquerres per la República Catalana
Opinió · Política
Facin el que facin a Espanya, aquí cal anar posant les bases del País que volem
Opinió · Política
Reflexions des de l'esquerra independentista
Indica publicitat