Dimecres, 11 de desembre del 2013 | 19:16
Opinió
Joana Raspall. La passió irreductible per la llengua i pel país
Carme Arenas
Filòloga, historiadora de l'art i presidenta del PEN Català
El proppassat 4 de desembre ens deixava Joana Raspall, just 5 dies després que a Sant Feliu de Llobregat se celebrés l'Acte de cloenda de la commemoració del que hem anomenat l'Any Raspall.
Crònica · Política
Mandela, de terrorista a líder mundial exemplar
Antoni Reig
Periodista
El món sencer està valorant, aquests darrers dies, el líder sud-africà, Nelson Mandela, com un dirigent polític exemplar, un model a seguir i com una de les grans figures polítiques del segle XX, amb motiu de la seva mort. Ara bé, la major part de la seva vida va ser considerat un terrorista pels poders establerts que ara el reverencien. La diferència bàsica entre la seva consideració de terrorista i la de gran líder mundial està en el triomf del seu combat, de la seva causa, junt amb una personalitat singular i fora de mida.
 ·
Crònica · Pla de lleida
D'alguns homes fascinats per la feminitat
Ivan Mambrillas
Fer per manera que a la pregunta no s'hi llegeixi la paraula independència perquè, l'endemà de la consulta, davant un eventual triomf del sí (a un estat sobirà?), es pugui adduir que el sentit del vot majoritari no és unívocament secessionista, no és només cosa d'execrable quintacolumnisme ─autosabotatge tècnic a l'alçaprem de l'emancipació─, sinó que suposa, sobretot, un atemptat a la democràcia.
Opinió
Les dades rellevants
Isidre Palmada
Professor
La consulta es farà o no es farà? Alguns afirmen que no es farà. Que recularem i això serà tot. D'altres, partidaris també que no es farà, enfoquen a unes plebiscitàries. Les dues posicions comparteixen l'interruptus del procés, no així el perquè ni el resultat. I consideren que el temps que hi esmercen els diputats no servirà de res.
 ·
Llibres / revistes
Catalunya: #consulta2014
 ·
Notícia
L'ANC exigeix incloure 'independència' a la pregunta
La presidenta de l'Assemblea (ANC) ha indicat a una entrevista a TV3 que el terme 'estat propi' "no vol dir res". Forcadell ha defensat la proposta de l'Assemblea com la "més inclusiva, perquè és la que vol la majoria".
 ·
Crònica · Internacional
La República Centreafricana, el país oblidat
Enmig del conflicte militar a Mali, ara ha ressorgit un important nou focus de tensió en el continent africà, concretament a la República Centreafricana, un conflicte religiós i ètnic que si la comunitat internacional no intervé ràpidament, pot acabar amb un autèntic genocidi.
 ·
Recull de premsa
Miró: "No hi ha dreceres. Per ser Baviera abans cal ser Dinamarca"
"Només té sentit fer una consulta sobre la independència. Ara bé, és imprescindible preguntar directament per un "estat independent"? És recomanable però no imprescindible".
 ·
Crònica · Política
Catalunya i les dues Europes
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari
El poble català pot contribuir --i ho ha de fer-- a superar la divisió entre l'Europa perifèrica amb una profunda depressió social i l'Europa central que ha patit una recessió passatgera. La independència de Catalunya ni pot ni ha de formar part dels problemes de la Unió europea, sinó de la seva solució. No podem ni hem d'anar a demanar ajuda com a pidolaires a les instàncies comunitàries. Només hem d'exigir el reconeixement del nostre dret democràtic i històric a l'autodeterminació. La nostra és una situació única al continent.
Donar-se de baixa del butlletí
Si vols donar-te de baixa del butlletí clica al següent enllaç aquí