Dilluns, 17 de desembre del 2012 | 19:18
Opinió
El problema no és la data sinó el marc legal de la consulta
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari
L'acord entre CiU i ERC sobre el procés de transició s'ha encallat en la data de la consulta. El problema real no és aquesta falta de dia, sinó la inconcreció sobre el marc legal en el que la consulta s'ha d'emparar, és a dir: què faran CiU i ERC en el cas que l'Estat espanyol la prohibeixi. Només hi ha un marc legal per a un referèndum d'autodeterminació vinculant: el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, el primer article del qual estableix el dret a la lliure determinació dels pobles. Només hi ha una escletxa en el búnquer constitucional vigent: el seu article 96 que estableix que els tractats internacionals signats pel Regne d'Espanya formen part de l'ordenament intern espanyol.
 ·
Notícia · Societat civil
L'ANC reclama avantposar l'interès del país per davant dels interessos dels partits
L'Assemblea ha emès un comunicat aquesta setmana en el què reclama a ERC i CiU que arribin a un acord per tirar endavant la consulta i per garantir la governabilitat del país.
 ·
La fotografia · Cultura
La cultura del país: reivindicació i resistència
Davant la situació d'emergència nacional, la cultura dels Països Catalans ha clamat aquesta setmana per la reivindicació d'un Estat propi i la resistència davant d'un Estat aliè que pretén fer desapareixer les essències pròpies. La Nit de Santa Llúcia i la Nit de la Cultura han estat els escenaris.
 ·
Recull de premsa
Casas: "Sense un govern fort Mas està condemnat al fracàs"
"O [Mas] accepta les condicions de Junqueras (tibant la relació amb Duran fins a entrar en un terreny de veres desconegut) o ho reenfoca tot plegat, desfigura el seu programa i busca l'acord amb el PSC".
 ·
Recull de premsa
Gifreu: "La gravetat és màxima: mai ningú no s'havia atrevit a proposar-nos esborrar 35 anys d'escola catalana"
"La democràcia a l'espanyola no ha pogut liquidar la voluntat i els sentiments d'un poble que només té una matèria primera de valor incalculable: la llengua".
 ·
L'acudit
Per Puyal
 ·
Crònica · Madrid
Ara necessitem gent que pensi
Fa uns mesos, quan a CiU encara hi havia qui creia que l'entesa amb Madrid era possible, Cristóbal Montoro va acusar els nacionalistes de crear "països artificials". Avui ja entenem què volia dir: la maquinària del PP està decidia a convertir Catalunya en allò que no és i no ha estat mai.
Donar-se de baixa del butlletí
Si vols donar-te de baixa del butlletí clica al següent enllaç aquí