Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 16 de de gener del 2014 | 19:06
Recull de premsa

Álvaro: "Considerar que un moviment democràtic i pacífic representa una 'regresión irracional' és no comprendre el que passa"

"Tots els experts internacionals [...] col·loquen el cas català entre els nacionalismes cívics basats en el jus soli, molt diferents i allunyats dels nacionalismes ètnics, excloents i agressius, basats en el jus sanguinis".

L'escriptor Francesc-Marc Álvaro ha indicat a un article que l'actual moviment sobiranista català "rotundament no" és expressió d'un nacionalisme "ètnic, victimista i antiespanyol".

"Tots els experts internacionals més acreditats en els estudis sobre la qüestió col·loquen el cas català entre els nacionalismes cívics basats en el jus soli, molt diferents i allunyats dels nacionalismes ètnics, excloents i agressius, basats en el jus sanguinis" ha argumentat l'escriptor.

A l'article 'Étnic' i altres falsedats Álvaro hi ha recordat les paraules de Michael Keating, comparant Catalunya, el Quebec i Escòcia: "Gairebé tots els elements del moviment nacionalista recalquen la necessitat d'assimilar els immigrants amb preferència a mantenir una diferenciació ètnica. Els portadors de nacionalitat són la llengua, les institucions i la història de Catalunya més que qualsevol mite sobre una ascendència comuna. Tot això dóna al nacionalisme català una forta dimensió cívica".

Sobre això, l'autor de l'article ha denunciat les paraules de Enrique Gil Calvo, catedràtic de Sociologia qui ha criticat "la súbita conversión de los catalanes al nacionalismo étnico, victimista y antiespañol". L'autor de l'article ha respost a les paraules de Gil Calvo: "
El nacionalisme català posterior a la Guerra Civil ha estat sempre majoritàriament cívic. Recordem el paper importantíssim del PSUC a l'hora de vincular obrerisme, immigració i nació catalana. I recordem també aquella frase històrica de Jordi Pujol [...]: català és qui viu i treballa a Catalunya, i vol ser-ne".

Álvaro ha lamentat que si el sociòleg "hagués fet treball de camp a la Via Catalana, hauria vist i sentit que allí hi havia gent molt diversa i amb tota mena de cognoms": "El nacionalisme moderat de Pujol sí que era acusat de victimista, perquè es basava en la reclamació constant i tàctica de més competències i recursos. El sobiranisme, en canvi, trenca amb aquest discurs de la queixa perpètua".

Finalment l'escriptor ha conclòs que la proposta de la independència és "tot el contrari del victimisme" perquè neix "justament de la fatiga de la queixa i del desengany del procés del nou Estatut" i quant al caràcter antiespanyol del moviment sobiranista, Álvaro ha dit que "allò que avui dóna energia i més il·lusió a la causa catalana és precisament el seu tarannà constructiu: no es vol atacar Espanya, es vol assolir un Estat".

"Considerar que un moviment democràtic i pacífic representa una "regresión irracional" indica que el sociòleg no vol comprendre el que passa i s'estima més tirar de tòpics i prejudicis" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat