Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de novembre del 2009 | 15:00
Recull de premsa · Cultura

Joan F. Mira: "A València l'elit cultural no té influència"

Barcelona · El reconegut antropòleg i sociòleg Joan Francesc Mira s'ha referit a les relacions del País Valencià amb Catalunya a una entrevista al diari La Vanguardia. Mira les ha definides com a "bones relacions" que fa ja "més de 100 anys que s'estan dibuixant", i en les quals s'hi ha consolidat "si no una pacificació, sí una indiferència:

l'hostilitat anticatalana (conreada, instigada) d'una part de la societat valenciana, si fa vint anys produïa histèries col·lectives bastant espectaculars, crec que ara ja no
". L'antropòleg, per tant, ha tret importància a els frecs que puguin existir i ha qualificat les possibles reticències entre ambdós territoris com a "coses més anecdòtiques i puntuals que no pas elements seriosos que puguin reproduir aquelles mobilitzacions violentes de temps enrere".

En aquest sentit, pel que fa al món de la cultura valenciana, Joan F. Mira l'ha descrit com a "indefinit i extens":"Són evidents, per exemple, les bones relacions institucionals que hi ha entre les universitats de Catalunya i el País Valencià, totes dins de la Xarxa Lluís Vives. Ningú no parla ja [...] de l'"imperialisme català". El crèdit que tenen les publicacions acadèmiques de l'Universitat de València és extens a tot l'àmbit català, els intercanvis i col·laboracions acadèmiques són intensos i el reconeixement als escriptors valencians a Catalunya és evident. I no només en aquest àmbit; sinó també al de l'art, la música, la ciència, etcètera. Tot això funciona amb normalitat; la gent publica, investiga, i ningú no està acomplexat".

L'aspecte més preocupant que l'antropòleg ha volgut destacar és la relació entre la societat i cultura valencianes: "Hi ha una desconnexió entre la producció editorial -història, assaig, ciència, literatura- i el coneixement que la societat valenciana té d'aquesta producció. A la qual, a més, cal sumar-hi l'evidència que no té el reconeixement institucional que es mereix". Joan F. Mira ha apuntat directament contra les administracions i ha afirmat que la Generalitat Valenciana "passa absolutament del tema" i ha admès que "prefereix no haver de parlar dels mitjans de comunicació afins al poder" perquè, segons l'entrevistat, aquests són "patètics". "Existeix una marginació o ignorància institucional -ha continuat Mira-, i la falta d'un públic suficient. Ho dic també per la meva experiència personal: cada vegada que publico alguna cosa tinc 20 vegades més repercussió a Catalunya que aquí [al País Valencià], i tenir èxit a Barcelona és molt satisfactori però és frustrant que no ocorri així a València. s anormal".

El problema greu per a Joan F. Mira és que "la producció cultural valenciana té àmplia repercussió fora, però molt poca dins". Quan Joan F. Mira és preguntat pels motius que causen aquesta problemàtica, l'antropòleg es refereix a qüestions bàsicament polítiques: "Les grans forces polítiques del País Valencià, des de meitat del segle XIX, han adquirit, per raons explicables i explicades, una visió i orientació, mentalitat i identitat espanyola. I entre unes coses i d'altres han bloquejat la definició d'un terreny polític propi, que només es pot definir amb forces polítiques pròpies capaces que la gent percebi el seu propi territori com un territori identificable, definit, on es juguen coses importants. Però aquí els debats es plantegen en altres termes, amb una ideologia bàsicament espanyola. N'hi ha prou amb observar les campanyes polítiques i els debats que nodreixen la premsa valenciana. Aquest bloqueig és continu".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat