Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 7 de de gener del 2015 | 19:21
Recull de premsa

López: "No podem perdre l'oportunitat d'elaborar una Constitució a través d'un procés participatiu"

"Potser a algú li pot semblar una proposta maximalista. [...] Es fonamenta, però, en metodologies que ja han demostrat les seves virtuts en contextos de països avançats".

El professor de la UPF, Jaume López, ha dit a un article que l'elaboració d'una constitució catalana "podria comptar amb quatre fases que podrien desenvolupar-se al llarg de 18 mesos", unes fases que descriu amb detall".

"Una fase vinculada a la democràcia participativa a iniciativa de la ciutadania activa que, de fet, podríem dir que ja ha començat: diversos grups ciutadans es qüestionen com podria ser el nou país a iniciativa pròpia. Aquesta energia ciutadana ha de ser aprofitada en fases posteriors" ha dit López sobre la primera fase. "Una fase vinculada a la democràcia participativa amb suport institucional. Un cop institucionalitzada, la convenció ha de comptar amb debats de vocació massiva, oberts al conjunt de la ciutadania i representatius de la diversitat, que acabin de perfilar els anhels de la ciutadania sobre la futura República" ha esmentat l'autor de l'article.

"Una fase vinculada a la democràcia --ha continuat-- representativa que treballarà a partir de les aportacions de la fase anterior per plasmar-les en un text constitucional. La implicació ciutadana hauria de continuar un cop el debat se situï al Parlament de Catalunya, gràcies a la deliberació conjunta en comissió pública entre representants electes i representants de la diversitat ciutadana escollits per sorteig estratificat, que reflecteixin la realitat social del país. Aquesta comissió hauria de fer encàrrecs específics als experts per tal d'aconseguir un articulat d'alta qualitat tècnica [...]".


Finalment López ha dit que la darrera fase estaria "vinculada a la democràcia directa: el text constitucional s'ha d'aprovar per referèndum com a garantia que el poder resta en darrer terme en mans de la ciutadania, amb la seva possibilitat final d'exercir l'opció de veto si no li convenç el resultat del procés". "Per tal de superar "el tot o res" habitual en aquest mecanisme, i tan criticable, seria convenient introduir la possibilitat que els ciutadans puguin expressar el seu suport, per separat, a les diverses parts que componen aquest text final" ha sentenciat.

"Potser a algú li pot semblar una proposta maximalista. Fins i tot irrealitzable. Es fonamenta, però, en metodologies que ja han demostrat les seves virtuts en contextos de països avançats. [...] No partim de zero. I no podem perdre l'oportunitat d'elaborar una Constitució del segle XXI. A través d'un procés participatiu i inclusiu que doni unes bases democràtiques molt sòlides al nou estat" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat