Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de d'abril del 2016 | 11:53
Recull de premsa · Política catalana

Bosch: "Per acabar amb el deute de la Generalitat, cal que Catalunya tingui un estat propi"

En aquest article, publicat al diari Ara, la catedràtica d'Economia de la UB, Núria Bosch, explica per què Catalunya és una de les autonomies més endeutades.

Diu que "Segons les dades del Banc d'Espanya de finals del 2015, Catalunya és la tercera comunitat amb un percentatge de deute respecte al PIB més alt, un 35,3%. La mitjana del deute autonòmic se situa al 24,2% del PIB" i explica que aquest fet és conseqüència, en primer lloc, de la crisi econòmica, que ha afectat greument les finances de totes les autonomies.

"En segon lloc, [afegeix], el sistema de finançament autonòmic és molt deficient, i perjudica clarament Catalunya" i que a més, "l'Estat, que ha de transferir més del 80% dels recursos a la Generalitat, ja que és qui recapta els impostos, ho fa malament, amb bestretes que estan subestimades i liquidacions que arriben amb retard, fet que provoca més endeutament".

Creu que "les deficiències del model de finançament autonòmic constitueixen un dels problemes estructurals de l'economia espanyola" i que "amb més de tres dècades d'estat autonòmic no s'ha dissenyat un bon model i que alhora sigui estable en el temps". A més, opina que "hi ha una clara correlació negativa entre les autonomies que històricament han tingut uns recursos per sota de la mitjana i les que estan més endeutades. És a dir, com menys recursos, més deute, i viceversa. El País Valencià, les Illes Balears i Múrcia, que, igual que Catalunya, sempre han estat castigades pel model de finançament autonòmic, són de les més endeutades". A aquesta regla hi ha, però dues excepcions clares: Castella-la Manxa i la Comunitat de Madrid i explica que "s'hauria de fer una anàlisi més exhaustiva del cas d'aquestes dues comunitats, però en el de Madrid segur que la capitalitat en pot ser un factor explicatiu".

A la pregunta de si podrem assumir que Catalunya sigui un estat independent amb aquest alt nivell d'endeutament, repon que "la situació no serà pas més negativa que l'actual" i que caldrà tenir en compte que "actualment formem part d'un estat que ja està molt endeutat". Considera que "amb la independència, la Generalitat hauria d'assumir una part d'aquest últim, no pas del deute total del sector públic, que engloba el d'altres autonomies i corporacions locals. Però, d'aquest deute, ara ja també n'assumim una part, que financem anualment amb els nostres impostos". Per tant, "Amb la independència hauríem de negociar quina part del deute espanyol ens quedem".

I conclou que "la millor manera d'acabar amb l'increment del deute de la Generalitat és que Catalunya pugui tenir el seu propi estat, amb una Hisenda que està més que demostrat que li proporcionaria els ingressos suficients per finançar un nivell de serveis públics més alt i de més qualitat que actualment".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat