Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de desembre del 2015 | 11:16
Recull de premsa · Política catalana

Bosch: "La dependència financera de la Generalitat respecte a l'Estat és total"

La catedràtica d'Economia de la UB, Núria Bosch, diu en aquest article que la Generalitat ha perdut la seva autonomia financera "després de la suspensió 'de facto' per les mesures preses pel govern espanyol".

Qualifica la situació de greu i explica que "Això ha estat possible perquè la major part dels ingressos de la Generalitat depenen d'una manera o altra de la voluntat del govern estatal", malgrat que aquests recursos "s'originen a Catalunya i provenen dels impostos que paguem els catalans. No ens donen res que prèviament no hàgim pagat".

També diu que la Generalitat no disposa de prou recursos per fer front a totes les seves necessitats de despesa i que s'ha d'endeutar. "El crèdit els hi dóna l'Estat a través del denominat FLA (fons de liquiditat autonòmic), ja que no poden accedir als mercats financers per falta d'ingressos propis, que és el que els donaria solvència". Explica que "Les mesures establertes controlen el destí dels ingressos del FLA i dels que ens transfereixen mensualment en forma de bestretes".

En termes pràctics, les mesures signifiquen que el govern espanyol li diu al govern català que si vol percebre aquests recursos els ha de gastar en el que l'autoritzi"

Opina que aquesta suspensió té quatre grans objectius: 1) represaliar el govern català i els catalans favorables al procés, malgrat que acaben castigant tots els catalans, independentistes o no; 2) ofegar financerament la Generalitat per restar-li marge de maniobra per a la creació de les estructures d'estat; 3) fer veure que el govern català, si no se'l controla, malgasta els recursos en el procés i la prestació dels serveis públics més essencials no està garantida a Catalunya; 4) crear confusió entre els catalans fent creure que Catalunya seria econòmicament inviable com a estat independent, ja que necessita els recursos que li proporciona el govern espanyol.

 

Davant aquest greu atac contra l'autogovern es pregunta: "On són els federalistes davant aquest atemptat contra l'autonomia?" I conclou que "Per fer front a aquest greu atac a l'autogovern i a l'autonomia de la Generalitat, cal que aquesta tingui un govern fort tan aviat com sigui possible i la unitat de tots els partits favorables al procés" i també cal "denunciar a nivell internacional perquè el món conegui com actua el govern espanyol davant un procés totalment democràtic i pacífic".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat