Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de de juny del 2016 | 16:12
Recull de premsa · Política catalana

Fernàndez: "Hem canviat molt però potser tampoc tant i no és tan fàcil desempallegar-se de la cotilla mental autonomista".

En un article al diari Ara titulat "Mentrestant" David  Fernàndez  descriu un panorama desolador de Catalunya i es pregunta al respecte "Avancem, retrocedim, ens estanquem? Quant té de vell el nou país? Quant s'assembla encara el present al passat? Per on s'escola el futur? Per on se'ns pot escapar?

Quant costa canviar, fer mudances i assumir que res serà igual? ¿Podem parlar de tot -i tot és tot- o no? Quant costa fer les coses bé? I no fer-les malament? Quina factura deixarà fer-les al revés? Si fer sempre el mateix dóna sempre idèntics resultats, on rau la inèrcia i quins són els murs i les pedres -les que posen ells, les que posem nosaltres mateixos- amb què topem cada dia?.

Sobre els pressupostos ens diu "la proposta de pressupostos tombada és menys austera que la simple pròrroga, un factor tan cert com que també podrien esdevenir molt més socials, constituents i rupturistes i que per fer el pla de xoc -demà mateix- hi ha marge, camí i opció".

Així,  assegura "caldrà anar avisant que també podem fracassar, que res és per sempre, que cap fet polític -cap procés- és lineal, que la història és un nyap que ha retrocedit mil cops cap a la decadència i que de derrotes en sabem un munt. Amanim-ho amb el nostre casolà Camamilla Party, que, cada cop que les coses no van com dicten, disparen a tort i a dret i enverinen tot debat. Simplificant-lo fins a l'extenuació, reduint-lo fins a la sentència maniquea, burxant tòpics mediocres des de la talaia dels seus privilegis i atiant la ciclotímia banal que ens fa saltar de l'eufòria a la crisi en fracció de segon. Ressons d'un exsistema de poder autonòmic que encara rutlla, perviu i cueja: hem canviat molt però potser tampoc tant i no és tan fàcil desempallegar-se de la cotilla mental autonomista. Tampoc no cal passar-se, ni de llestos ni d'estúpids: és obvi que, en pròrroga o amb nou pressupost, el procés -tocat, afeblit- continua. Aquests dies es debatia amb quins números i quina comptabilitat havia d'engegar. Al setembre tocarà saber amb quina confiança. Una altra oportunitat -l'última, potser- per reeixir, no fallar i no reproduir errors enquistats. I obrir ja -autèntica clau de volta- el procés constituent que ha d'omplir places, comarques i futurs, arran de terra i de país".

Pe
nsa també Fernàndez que "quan passen les coses-, potser es tracta d'assumir -de grat- la nostra pluralitat complexa i no blanquejar més les contradiccions i les tensions: hi són, hi seran i ens travessen. Però l'única opció transformadora és resoldre-les -contra el pes del passat i la mania sovintejada de fotre sempre la culpa als altres- de manera diferent, plural i coral. Per poder reeixir del mentrestant des de la diversitat contradictòria que ja ens defineix. Aclarim-ho també: posar d'acord totes les sensibilitats autodeterministes en l'equació bàsica democràtica que el futur d'aquest país l'ha de decidir la seva gent sembla força més senzill que resoldre el debat econòmic entre opcions neoliberals, socialdemòcrates i anticapitalistes i la representació que cadascuna significa".

I en demana Fernàndez que no oblidem "on som, com ens afecta i des de quin context infame intentem reconstruir-nos com a poble. Perquè, mentrestant, un psicòpata polaritza i tuneja els EUA, Europa s'enfonsa en el silenci d'Idomeni, la UE esdevé l'actor més antieuropeista del moment i la indiferència a la inhumanitat de la crisi dels refugiats anuncia núvols negres en negres tempestes"

I acaba amb contundència "Mentrestant, doncs, a arremangar-se i a suar la samarreta. Que si davant hi ha incertesa, darrere ja no hi ha res: només l'erm, les runes i un passat prou conegut on més ens val no tornar".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat