Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de de novembre del 2009 | 14:59
Recull de premsa · Política

Enric Marín: "La inexistència d'una llei electoral pròpia significa renunciar a un espai de sobirania de gran importància política i simbòlica"

Barcelona · Enric Marín adverteix que la llei electoral pròpia, l'assignatura pendent des del 1980, no serà la recepta màgica per resoldre el descrèdit de la política, però sí que pot ser "una peça clau del dispositiu que permeti tenir més control democràtic sobre la corrupció i començar a modificar la tendència a la desafecció a la política".

Marín assegura, en un article a El Periódico, que "la crisi de la política no és un fet domèstic", sinó que és, més aviat, "un fenomen generalitzat en els països de tradició democràtica". El periodista explica que el retard de la llei electoral pròpia té una explicació, però "no una justificació". L'explicació és doble, "el sistema de llistes tancades de circumscripció electoral provincial ha sobredimensionat el poder dels aparells dels partits com a instància que confereix les llistes electorals". I, per altra banda, "la precària proporcionalitat derivada de la circumscripció provincial ha perjudicat la representació del vot metropolità, cosa que ha beneficiat de manera preferent CiU".

Aquests dos factors, segons Marín, expliquen l'actitud conservadora dels partits i les dificultats per fer entrar CiU en un consens que alteri l'actual representació territorial, però "no ho justifiquen". En primer lloc, "el sistema de llistes tancades reforça els aparells, però allunya els partits de la ciutadania". En segon lloc, "la garantia que les comarques menys poblades tinguin representació parlamentària no la donen les llistes tancades de circumscripció provincial".

Caldria, segons Marín, "circumscripcions més petites que contemplessin el vot directe al candidat. Tampoc hi ha cap raó per pensar que el comportament electorals dels diferents territoris sigui estàtic en benefici d'una o altra opció". Finalment, assegura que "no cal inventar la sopa d'all", ja que "hi ha fórmules que permeten combinar una proporcionalitat ajustada amb una representació que reculli la diversitat territorial del país o sistemes mixtos d'elecció que contemplin la representació directa dels candidats. Només és qüestió de voluntat política".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat