Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de de juny del 2010 | 15:27
Recull de premsa · Política

Josep Huguet: "Tenim un dèficit preocupant: l'escassetat de joves que volen dedicar-se als estudis del català"

Barcelona · "I no és pas que no hi hagi demanda de professionals -es justifica Josep Huguet-. De fet, tots els qui s'han graduat en aquesta disciplina els darrers anys han trobat feina amb facilitat". El Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa ha mostrat la seva preocupació, a un article publicat al diari El Punt, sobre el poc interès que desperten els estudis sobre la llengua pròpia a Catalunya: "Amb l'inici de la preinscripció universitària, comença un moment crític per a molts joves del país. s el moment de decidir que volen estudiar [...]. Sortosament [...] en la majoria d'àmbits de coneixement, l'oferta és prou àmplia".

Tot i això, el Conseller ha alertat que l'Administració "ha d'estar atenta" per tal de detectar els "possibles buits que pugui haver-hi" en un determinat espai d'estudis "en què, adés per poca visibilitat social (no tots els estudis tenen una sèrie televisiva que els en faci publicitat gratuïta), adés per dificultat d'estudis o per altres causes, es produeix una baixada d'interès entre els joves que, a la llarga, ens pot afectar de manera irrecuperable com a societat".

Josep Huguet ha denunciat que ara existeix "un dèficit preocupant: l'escassetat de joves que volen dedicar-se als estudis de la llengua del país, del català", i que aquest fenomen sorgeix des de fa "uns quants anys (fins l'any passat, almenys)" donat que "cada vegada [són] menys els nois i noies de secundària que se senten atrets pels estudis de llengua i literatura catalanes". L'autor de l'article La llengua, l'ànima del país ha assegurat que l'estudi de la llengua catalana és "tan apassionant com necessari per al país" i que alhora constitueix "el nervi en molts aspectes: el suport del pensament col·lectiu, el sistema de signes que ens permet d'entendre'ns col·lectivament i el vehicle que aguanta la nostra cultura i en bona part la nostra identitat com a poble, la llengua catalana".

Huguet ha defensat que existeix una àmplia "demanda de professionals" relacionats amb la llengua perquè "de fet, tots els qui s'han graduat en aquesta disciplina els darrers anys (i més encara, els anteriors) han trobat feina amb facilitat [...]: en els sectors editorial, de la traducció, de les enginyeries de la llengua (traducció automàtica, TIC i llengua...), en els mitjans de comunicació (escrits i audiovisuals), en la gestió del plurilingüisme, en l'àmbit de l'acollida de persones nouvingudes, en el camp de la planificació lingüística, en el món de la publicitat, com a guies en els itineraris literaris que hem posat en marxa, etcètera".

El Conseller ha conclòs que el país "necessita [...] el talent dels joves d'educació secundària que vulguin esmerçar-los en estudis que ens ajudin tant a mantenir l'expressió més genuïna de la nostra essència, com a afinar i aprofundir en el coneixement de la nostra llengua i literatura": "Es tracta d'una crida al servei, però també d'una oferta ben interessant pel que suposa de feina segura (i ara mateix aquesta tampoc no és pas una raó de poca importància!)".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat