Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de d'abril del 2009 | 16:31
Recull de premsa · Política

Enric Marín: "Caldrà veure si Carretero té prou encert per eixamplar l'espai del sobiranisme"

Barcelona · Enric Marín ha deifinit a un article d'opinió al diari El Punt la relació directa que existeix entre independentisme i nacionalisme als partits polítics espanyols: "Els partits dits «nacionals» espanyols són tots independentistes, sense excepció.


La política espanyola és infinitament més nacionalista que la política catalana. Aquesta és una de les diferències bàsiques entre el sistema polític espanyol i el sistema polític català
". Marín, però, també ha descrit el panorama sobiranista català: "A Catalunya només hi ha un partit amb representació parlamentària que es defineixi políticament com a independentista: ERC. La resta es defineixen com a federalistes, autonomistes o nacionalistes sense definició programàtica del model d'autogovern", i ha afirmat que avui dia "la qüestió de la sobirania ja està plenament instal·lada en la societat catalana".

Tot i això, Enric Marín s'ha lamentat que el sobiranisme polític català tingui "un suport electoral important però minoritari", i ha afirmat que "la societat catalana expressa una nítida voluntat d'incrementar la sobirania econòmica, política i cultural, i veu amb simpatia la idea un estat català federat a Espanya. Però en l'imaginari d'una part significativa de la ciutadania la idea d'independència o plena sobirania encara s'associa amb un concepte de separatisme que genera rebuig emocional".L'autor de l'article ha afegit que el debat sobiranista ha estat distorsionat per la "representació exclusiva que fins ara ha tingut Esquerra de l'independentisme".

El focus del problema, segons Marín, és que "ERC és cridada de forma recurrent a optar entre l'eix nacional o l'eix social. Com si l'hegemonia política del sobiranisme es pogués construir fent abstracció de les polítiques socials", i ha dit que el sobiranisme "difícilment avançarà si no hi ha cap representació política madura de l'independentisme en el camp del centre i centredreta". "La proclamació o la conquesta de la plena sobirania - ha continuat- no serà el resultat de l'acció d'un sol partit. Cal l'articulació d'un bloc social majoritari". Marin a acabat l'escrit focalitzant l'atenció en Carretero: "s un home de sòlides conviccions i en un futur proper es veurà si té prou encert per eixamplar l'espai del sobiranisme".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat