Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de juny del 2010 | 14:59
Recull de premsa · Política

Ernest Benach: "s hora de defensar amb unitat la dignitat i la llibertat de la nació catalana"

Barcelona · Després de la sentència del TC sobre l'Estatut, què fem? Això és el que es pregunta el president del Parlament, Ernest Benach, a un article publicat a l'Avui i El Punt. Benach creu que "és hora de defensar amb unitat la dignitat i la llibertat de la nació catalana" i que és hora "d'actuar sobre el que és urgent, però també de posar sobre la taula el que és important, sense ambigüitats, i començar a plantejar les alternatives a l'actual Estat espanyol, perquè la ciutadania catalana exerceixi el dret de decidir el seu futur amb plena llibertat".

Segons Benach, després de la sentència del TC hi ha dos temps d'actuació. A curt termini, "cal analitzar el detall de la sentència, i expressar amb unitat, de manera enèrgica, cívica i democràtica el rebuig de la nació catalana al veredicte, sense descartar escenaris internacionals on poder trobar mediació al conflicte". Creu que "cal demostrar la dignitat del poble català, cal dir en veu alta que no podem acceptar la injustícia de les regles de joc que ens imposa l'Estat. En aquest sentit la manifestació del 10 de juliol serà un bon moment per reivindicar la dignitat nacional i fer-ne bandera".

Al mateix temps, en un pla menys vistós però igualment important, assegura que "cal cercar les vies jurídiques i polítiques que permetin preservar al màxim el text estatutari sentenciat, perquè les retallades i restriccions no incideixin negativament en la realitat competencial de Catalunya". Benach està segur que la major part de les forces catalanes es posaran d'acord i "podrem recuperar la unitat que vam aconseguir al Parlament el 30 de setembre de 2005". També creu que "és hora de demostrar que políticament som una nació, i això passa per defensar de manera conjunta la dignitat i els interessos comuns dels catalans".

I a mitjà termini, assegura que l'escenari és un altre: "La sentència barra el pas al desenvolupament de la via autonòmica, i més encara a la federal; s'ha tancat la porta a una idea oberta i plural d'Espanya. El Constitucional ha pretès decidir per nosaltres, imposar-nos la seva interpretació del que pactem, del que som i del que volem ser. Però el futur de Catalunya és a les nostres mans, no pas a les seves. Però això passa en primera instància per creure'ns-ho nosaltres. El nostre futur ara ja només depèn de nosaltres".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat