Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de novembre del 2016 | 11:12
Recull de premsa · Política

Espada: "Existeix a Espanya una incapacitat manifesta d'entendre que les nacions són construccions polítiques i no administratives"

En un article al Punt Avui el periodista Ferran Espada afirma en relació a la dotzena legislatura que acaba d'arrencar que "la gènesi real d'aquesta nova etapa crec que estarà en la contraposició nacional".

I afegeix que "El Congrés deriva cap a un clar xoc de la visió nacionalunitarista espanyola i la realitat plurinacional de l'Estat. L'episodi més obvi és el que protagonitza l'independentisme català. Per un costat, el lideratge actual del grup parlamentari d'ERC, amb Rufián i Tardà al capdavant, que ja han posat les bases de la confrontació. I també el PDECat, que, malgrat estar al grup mixt, patirà un greu atac amb el suplicatori demanat per a Francesc Homs fruit del judici pel 9-N. Els grups bascos, especialment EH Bildu, també augmentaran la tensió nacional, malgrat la temptació del PNB de mercadejar amb els pressupostos"

Pel que fa a Podem ens diu "ha vist com Andalusia s'independitza emulant En Comú Podem. Veurem si la plurinacionalitat de Podem no queda en un altre cafè per a tothom com sempre liderat des d'Andalusia. Perquè admetre la plurinacionalitat i organitzar-se confederalment primer requereix concretar quines són les nacions de l'Estat. L'espanyola, la catalana i la basca? I la gallega? L'andalusa? i ja hi som, Múrcia o la Rioja també són nació?"

Conclou aquest que "Existeix a Espanya una incapacitat manifesta d'entendre que les nacions són construccions polítiques i no administratives. Ja es va palesar en la Constitució de 1812 i en la de 1978. I aquesta serà la base de debat en la legislatura que avui obre solemnement un rei molt més discutit i, per cert, gens representatiu de la plurinacionalitat. Com deia Pla sobre Pi i Margall "l'opinió general, en molts indrets d'Espanya, era federal, però no tenia la idea més petita del que era el federalisme ni de com començar a desplegar-lo". Doncs això!"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat