Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 27 de de gener del 2012 | 16:14
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Escòcia: pla A o pla B?

Dimecres passat, Alex Salmond exposà finalment la proposta de referèndum, que haurà de ser confrontada amb la que havia esbossat Londres recentment. L'èpica de Salmond, que defensà el plebiscit el dia que Escòcia commemorava l'aniversari del naixement del poeta Robert Burns, aviat ha donat pas a les incerteses.

El document publicat dimecres ha generat suspicàcies a les files unionistes, com era d'esperar, però també a les independentistes. Tots plegats, unionistes i independentistes, comencen a tenir una sensació similar: la partida de pòquer ha començat.

L'aposta de Salmond ha estat valenta, amb una pregunta molt diferent de la que esperaven els seus adversaris polítics; enlloc de demanar un mandat per negociar amb Londres,Salmond ha preferit una qüestió directa: Do you agree that Scotland should be an independent country?(Està d'acord que Escòcia sigui un país independent?):sí o no.  Però la suposada claredat que presentava la butlleta del document aviat ha quedat enfosquida. Més enllà de la discussió sobre la legalitat del plebiscit, algunes veus ja han apuntat que Edimburg no disposa de poders per preguntar a la ciutadania de manera directa.

D'una banda, sembla clar que la butlleta apareguda al document és merament il·lustrativa i que, tal com s'explicita des del Govern, s'esperarà a acabar el període de propostes i esmenes per incloure-hi una segona opció: augmentar l'autonomia (devolució màxima). Aquesta segona opció és coneguda com el pla B del Govern, una idea que no agrada gens a Londres.
Arriba el moment de la veritat i molts electors volen saber per quin model votaran
D'altra banda, no són pocs els qui davant la claredat de la pregunta qüestionen ara el significat de la independència. Sembla que arriba el moment de la veritat i molts electors volen saber per quin model votaran. Per afegir més llenya al foc, el document diu que aquesta és l'opció preferida del Govern (pla A) però que significaria "obrir una nova relació amb la resta d'illes", parla de mantenir la reina com a cap d'estat i sembla que la lliura també es mantindria, de manera que la política monetària quedaria en mans de Londres.

L'aposta de Salmond pel pla A sobre el paper, doncs, podria ser una manera de tirar pel dret i no esperar Londres per establir els termes del referèndum. Però alguns analistes ja han apuntat que també podria ser una manera de farolejar del líder escocès per tal de forçar la negociació amb Londres de cara a abordar directament les condicions d'una secessió que cada vegada s'acosta més al que fou batejat com a independència light. Així doncs, què cerca Salmond: el pla A o el pla B?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat