Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de de juny del 2011 | 16:13
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Marois posa ordre: partit i govern sobiranistes

Sant Joan és la diada nacional del Quebec i enguany és un any difícil per als sobiranistes francòfons de l'antiga colònia francesa. Potser per això la líder del secessionista Partit Quebequès ha volgut donar un cop de puny sobre la taula i posar ordre al partit.

Les dimissions dels darrers dies i la derrota espectacular del Bloc Quebequès a les eleccions federals havien deixat molt tocats els ànims de la militància sobiranista.

Marois va voler representar ahir la unitat del partit en una reunió extraordinària, on van assistir gairebé tots els diputats del partit. Aquests van mostrar el seu compromís amb el nou programa polític llançat ara fa pocs dies, que ha de dur el partit al Govern de la província a les properes eleccions previstes per al 2013. El programa manté l'ADN del partit ja que a l'article 1 estableix que "Aspirant a la llibertat política, el Partit Quebequès té com a primer objectiu realitzar la sobirania del Quebec després d'una consulta a la població de Quebec en forma de referèndum que tindrà lloc al moment que el seu Govern ho consideri oportú". El document, que serà ampliat els propers mesos a partir de les propostes dels militants i simpatitzants, es basa en quatre eixos: integritat, identitat, recursos naturals i llibertat. Dins d'aquests eixos incorpora la idea del "govern sobiranista", que preveu una primera fase de reivindicació de més poders per al Govern quebequès i la redacció d'una Constitució pròpia que contraresti el poder de la Carta Magna canadenca.

Ahir no van faltar, però, els retrets als diputats que fa pocs dies abandonaren el partit per discrepàncies. El més crític va ser el veterà François Gendron, que va dir que les dimissions no tenen ni cap ni peus i totes han al·legat motius diferents. D'altra banda, diversos membres del partit apuntaren la falta de legitimitat dels diputats dimissionaris i consideren que haurien de convocar eleccions parcials als seus districtes per revalidar, o no, el seu mandat ja que ara no tenen un programa polític concret a la cambra nacional.

Els darrers dies un dels diputats díscols, el popular Pierre Curzi, havia proposat fer una candidatura unitària de sobiranistes de cara a les eleccions per sumar forces i aconseguir una majoria sobiranista a la cambra per convocar un nou referèndum secessionista. Però els comentaris dels diputats del partit indiquen que no en volen ni sentir a parlar. Alexandre Cloutier ja ha dit que la coalició de sobiranistes és el mateix PQ i que no cal buscar noves fórmules. Els membres del partit consideren que el nou programa polític i el lideratge de Marois acabarà amb la dinàmica negativa que havia agafat el partit. Els diputats dimissionaris havien proposat renunciar a la proposta del tercer referèndum sobiranista de la història de Quebec, però el programa ho diu clar: si guanya el PQ hi haurà un tercer referèndum.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat