Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 22 de de setembre del 2011 | 15:47
Crònica · Euskal Herria

Matrícules i amenaces falses

No paren d'inventar. Els espanyols són uns grans fabuladors però han acabat abusant tant del mateix guió en el conflicte basc que ja només enganyen als predisposats a creure's l'engany, ja sigui per mandra, desconeixement o per simple mala fe. L'últim episodi té a veure amb el robatori a França de 200 matrícules.

Nou sistema de matriculació francès
El robatori de matrícules noves a França no fou perpetrat per ETA, tot i les filtracions interessades del Ministeri de l'Interior.

Bilbo · A principis de setembre, un grup d'encaputxats assaltava un taller de cotxes prop de Pau i s'enduia totes aquestes plaques noves. Davant la possibilitat que es tractés d'una operació d'ETA, i en el marc de l'acord que mantenen els dos estats en matèria antiterrorista, París en va informar a les autoritats espanyoles. Durant dues setmanes la policia francesa ha investigat els fets i la conclusió final és que ETA no és al darrere d'aquest robatori. Els agents gals en fan responsables a una banda de delinqüents comuns. El passat 20 de setembre, just l'endemà de l'ingrés a presó de l'antic líder del sindicat abertzale LAB, Rafa Díez Usabiaga,  –en aplicació de la sentència del Cas Bateragune– dues agències espanyoles i una ràdio pròxima al PSOE atribuïen l'acció a ETA citant a "fonts de la lluita antiterrorista".
Una vegada més, el govern Zapatero fa de piròman i de bomber alhora
A partir d'aquest moment salten les alarmes i, a la "bola informativa", s'hi sumen ràpidament Unión Progreso y Democracia i el PP. El partit de Rosa Díez afirma que el robatori demostra que, malgrat l'alto el foc actual, ETA segueix "activa, vigilant, amenaçadora i a l'espera d'esdeveniments, condicionant la vida política d'Euskadi i erosionant la llibertat i els drets dels bascos". Els populars, per la seva banda, aprofiten per advertir que "mentre ETA no desaparegui, els terroristes no poden estar a les institucions". Hores després –sense urgències, no cal córrer– el ministeri de l'interior espanyol confirma que, segons la Gendarmeria, ETA no és la culpable del robatori de les plaques.

En aquesta cas, una vegada més, el govern Zapatero fa de piròman i de bomber alhora. Primer, "fonts de la lluita antiterrorista", es a dir el ministeri de l'interior espanyol, filtra la informació errònia, intoxica, i després quan ja ha pres volada, la desmenteix i aquí no ha passat res. El mal però, ja estava fet i gent com Federico Jiménez Losantos, des del diari El Mundo, no ha deixat escapar l'ocasió d'embolicar la troca, que sempre va bé qüestionar la treva d'ETA i, de pas, deixar en ridícul als socialistes: "O sea, que parece ETA y seguramente será ETA. Dirá Rubalcaba que, como su final está tan próximo, los etarras se preparan para abandonar Francia de incógnito". No deixis que la realitat et faci malbé una columna. No deixis d'inventar-te falses amenaces si l'objectiu és desgastar als adversaris i també als enemics polítics. I aquesta és l'estratègia que practiquen tant el columnista aragonès com l'Estat, cadascú des de la seva trinxera.
Quan l'Estat aposta per mantenir prohibit a Sortu està reconeixent la seva incapacitat d'integrar a una força independentista en l'hàbitat polític de la Constitució espanyola
El govern juga amb les amenaces inexistents d'ETA, i també s'inventa –ho ha fet a través de la Fiscalia– que Sortu és "un risc per a l'Estat democràtic" i, per tant, sol·licita al Tribunal Constitucional que mantingui il·legalitzat el nou partit de l'esquerra abertzale. L'Estat, ancorat en l'immobilisme, es troba a gust en els esquemes de seguretat que ha construït com a reacció a l'amenaça d'ETA, però sense ella se sent despullat. En el fons, quan l'Estat aposta per mantenir prohibit a Sortu està reconeixent la seva incapacitat d'integrar a una força independentista en l'hàbitat polític de la Constitució espanyola. I no sols això. També reconeix implícitament que no sap com defensar-se d'un partit que reclama la independència basca des de la pau, la democràcia i la política en un escenari post-ETA. Aquest és l'autèntic risc per a l'Espanya sorgida de la Transició, i no les amenaces de cartó pedra que s'inventa per endarrerir al màxim l'arribada d'un futur sense ETA, però –i això és el que tem– amb un moviment sobiranista que disposarà del potencial suficient per convertir-se en la principal força política basca.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat