Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 28 de d'octubre del 2011 | 15:47
Crònica · Madrid

Peces-Barba com a símptoma

Ja només faltava Peces-Barba rient-se de nosaltres. Com diria el Mohamed Jordi de Rac 1, se'ns pixen a sobre i nosaltres callats i a pagar el beure. I és que el mateix dia que un dels pares de la Constitució espanyola es mofava de Catalunya, Madrid renyava Mas-Colell per dir que –oh, sorpresa– tenim un dèficit fiscal del 8,4% del PIB.

Peces-Barba i Bono
Són dos dels màxims representants de la branca més espanyolista del PSOE

Madrid · L'any 1996, just quan José María Aznar arribava a la Moncloa, l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte publicava un llibre titulat "El llibre negre de Catalunya" on recollia una llarga història d'ofenses, improperis, atacs i ofensives planificades per anorrear –òbviament, sense èxit– el nervi nacional català. Aquest degoteig ha estat incessant durant els últims anys, sobretot des de la ultradreta espanyola durant la llarga batalla de l'Estatut. La memòria, però, és fràgil i ara sembla que tothom a Espanya –i alguns a Catalunya– volen oblidar les falques de ràdio incendiàries que el PP andalús va emetre a les ràdios andaluses. Ara sembla que l'esquerra espanyola, a punt de viure la patacada electoral més forta de la seva història, torna a la càrrega. I perquè revifa aquesta ànima negra al PSOE?
Els partidaris de les tesis nacionalistes espanyoles comencen a treure el nas
Les bromes [sic] de Peces-Barba segueixen l'estela d'altres joies de la política espanyola recent, com els comentaris d'Alfonso Guerra sobre el cepillado de les pretensions estatutàries catalanes. Aquests comentaris formen part de la vena espanyolista que, amb més o menys força, sempre ha conviscut al si del socialisme de l'Estat. El seu representant més conspicu és i ha estat José Bono, que no ha amagat mai les ganes de convertir els catalans en una reserva índia. Ara, els partidaris de les tesis nacionalistes espanyoles comencen a treure el nas per posicionar-se bé després del 20-N, a la lluita fratricida que s'obrirà per dirigir el PSOE.
Peces-Barba diu en públic el que molts afirmen en privat
És cert que Peces-Barba no aspira a tenir cap paper actiu en la nova etapa, però segueix sent una referència per a molts socialistes: ell va donar un suport decisiu i destacat al suposat obrerista Tomás Gómez en la batalla per encapçalar la candidatura a la presidència de la comunitat de Madrid. El catedràtic es va enfrontar a Zapatero, Blanco i Rubalcaba. I va guanyar. Ara diu en públic el que molts afirmen en privat i just el mateix dia que el Ministeri d'Economia fa callar el conseller Mas-Colell per denunciar el dèficit fiscal. Li diuen que ara no és hora de "jocs de càlculs"...

De ben segur, a partir de les eleccions totes les ànimes del socialisme esclataran amb força i el comentari contra Catalunya només demostra una cosa: dins del PSOE hi ha qui s'ha cansat de les tesis federals, de buscar encaixos impossibles i ha llençat el barret al foc. Hi ha qui provarà de tornar a guanyar les eleccions fent de mala còpia del PP. Hi ha qui començarà a predicar –i sinó, al temps– que menys Espanya plural i més autonomies al servei de la Nació Espanyola [sic].

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat