Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de de desembre del 2014 | 17:46
Crònica · Política
Miquel Strubell
Sociolingüista

Alts i baixos

Em demano sovint si la tendència sovintejada dels culers a passar de l'eufòria a la desesperació amb un sol resultat advers forma part de la genètica (o l'epigenètica, que tothom diu ara en casos com el que comento) dels catalans. No ho sé segur, però sí que tinc clar que, a diferència del que diu la psicologia --tendim a suprimir el record dels fets adversos, i mantenim més vius el dels fets positius--, sembla que en el procés cap a la independència tenim una predisposició a fer més cas a les enquestes que aparentment mostren que el suport a la independència va a la baixa (la caverna mediàtica hi col·labora, és clar).

Així, al costat d'una enquesta anual, molt recent (de ICPS) que mostra que aquest suport en el darrer any ha augmentat, i que l'avantatge del Sí en un referèndum es mantindria 20 punts per sobre del No, s'ha comentat molt més una enquesta que contradiu seriosament els resultats d'una enquesta ("REO 760") de fa només dos mesos de la mateixa organització (el CEO), i que indicaria, amb la lectura superficial, un clar descens en el suport per la independència.

Resulta que la composició de les mostres és tan diferent que impedeix parlar de cap descens. Tot i que cap dels estereotips funciona bé, era d'esperar que una mostra amb molts més nascuts fora de Catalunya (i amb encara més fills de gent nascuda fora), amb molta menys gent que prefereix fer l'enquesta en català, i on hi ha clarament menys persones que se senten només catalans, qualsevol resultat relacionat amb la política tindrà un valor menys "catalanista ". No revela, doncs, cap mena de reculada.
És inadmissible comparar el resultat d'un ítem que demana opinió ("Està a favor o en contra...') amb un de contingut comportamental ("Què faria en cas de...")"
És més, és inadmissible comparar el resultat d'un ítem que demana una opinió ("Està a favor o en contra...') amb el d'un ítem de contingut comportamental ("Què faria en cas de..."). Tot això porta a tres reflexions finals (a part de desitjar al lector unes bones festes!):

1. La necessitat que els periodistes consultin especialistes en la matèria abans de redactar els titulars.

2. La necessitat que els realitzadors d'enquestes s'assegurin que la composició de la mostra, en aquestes variables tan sensibles, sigui representativa de l'univers que volen estudiar.

3. La necessitat de no defallir en cap moment, com a persones i entitats compromeses en una solució política per a Catalunya que, paradoxalment, afavorirà més, tan econòmicament con en benestar material i social, aquells segments de la societat menys atrets (en conjunt) per la independència de Catalunya. Hem de predicar doncs, amb dades realistes i per tant convincents. Perquè, a més, l'adversari encara no ha començat a actuar de debò.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat