Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de maig del 2015 | 16:54
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Vot electrònic: per a quan?

Diumenge passat hi van haver eleccions al nostre país. Els resultats són coneguts per tothom. I les lectures, diverses, en funció de la perspectiva o conveniència de l'encarregat de fer-ne l'anàlisi.

El conseller delegat de Scytl, Pere Vallès Foto: JOSEP LOSADA.

La tecnologia i, especialment, les xarxes socials han tingut un pes molt significatiu en la campanya dels partits per a aquestes eleccions. Com era del tot previsible. Sense Facebook i, sobretot, sense Twitter les campanyes electorals ja no serien el mateix.

Les xarxes socials són eines molt potents que utilitzen els partits, els seus caps de campanya i els seus caps de comunicació per penetrar entre els votants. Instruments per fer arribar el missatge, el discurs, les idees, els projectes i les iniciatives d'un determinat partit entre la població. Podríem fer el següent paral.lelisme: que un partit polític sigui rellevant a les xarxes és condició necessària per tal que ho sigui en el nostre món.

En definitiva, l'ús de la tecnologia per demanar el vot està totalment garantida. Ara bé, i per executar-lo? Pot un ciutadà/ana utilitzar la tecnologia per exercir el seu dret a vot? És un problema tecnològic...? M'estic referint al vot electrònic. Avui en dia, en ple segle XXI, encara no hi ha la possibilitat de què puguem votar de manera electrònica, en les nostres eleccions. Cal anar al col·legi electoral o fer-ho utilitzant el servei de correus.
Ja és hora de tenir una llei electoral pròpia que incorpori la votació electrònica"
Dit això, cal dir que no es tracta d'un problema tecnològic. Hi ha molts països que faciliten la votació electrònica a la seva ciutadania. És el cas, entre d'altres, de Suïssa, els Estats Units, Austràlia, Brasil o Noruega, on la votació electrònica forma part del paisatge de qualsevol contesa electoral que s'hi celebra.

A més, hi ha una companyia catalana, l'empresa Scytl, premi Nacional d'Internet i Telecomunicacions 2010, que està competint a nivell global i s'està fent un nom en el difícil i complex món d'Internet i les noves tecnologies a través dels seus productes i serveis en l'àmbit de la votació electrònica. Scytl és un referent mundial en aquest sector i presta el seu servei i les seves solucions de votació electrònica en molts països del món.

És una llàstima però, que aquesta empresa no pugui vendre les seves solucions al seu propi país. Ja és hora de tenir una llei electoral pròpia que, entre d'altres coses, incorpori la votació electrònica. No ens podem permetre el luxe de continuar encallats en el passat, sense fer ús de les potencialitats que la tecnologia ofereix. Una tecnologia que és segura i ràpida i que, a més, de ben segur, incorporaria una altra carácterística: facilitat a l'hora de votar i, per tant, fer que més gent votés, tot reduint així l'abstenció.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Política
El Govern implementarà el vot electrònic per garantir els drets fonamentals dels ciutadans catalans residents a l'estranger
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Indica publicitat