Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 22 de de gener del 2009 | 15:32
La fotografia · Cultura

Monzó: el català s'està convertint en un dialecte del castellà'

Barcelona · L'expresident Jordi Pujol i l'escriptor Quim Monzó han denunciat l'empobriment de la cultura i la llengua del país, en un esmorzar de premsa organitzat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol per analitzar l'estat de la cultura catalana. Tots dos han estat molt crítics amb la situació, sobretot Quim Monzó, ratllant el catastrofisme, que ha afirmat que: "el país s'enfonsa" i el català "s'està convertint en un dialecte del castellà", amb el suport dels mitjans de comunicació, als que ha acusat d'expressar-se en un català "que fa feredat". L'expresident també ha criticat el panorama actual i la indiferència dels mitjans de comunicació cap a la cultura del país, però -malgrat els seus 79 anys- s'ha mostrat més esperançat en canviar les coses.



La culpa de tot plegat ve de diferents pols, a parer de Monzó, que ha criticat la manera d'educar massa tova del moviment pedagògic iniciat per Rosa Sensat, la mínima presència de títols en català a les llibreries i ha negat la "immersió lingüística", que segons l'escriptor és una "falsedat".


Però bona part de la culpa d'aquest empobriment se l'han endut els mitjans de comunicació, als que tots dos acusen de maltractar la llengua. Per Monzó, és intolerable que els pronoms febles hagin desaparegut del llenguatge, en una clara assimilació del català amb el castellà. Però tots dos també han admès que les habilitats lingüístiques s'estan perdent tant en català com en castellà. Monzó, de crítica més aferrissada, ha deixat anar que "les edicions digitals fan vomitar".


Tot i això, i discrepar amb Monzó sobre els nuls efectes de la immersió lingüística, una escomesa que va iniciar el govern de Pujol, l'expresident ha defensat que cal "aixecar la moral de la gent perquè també hi ha coses que es fan bé". Això sí, ha lamentat que "els mitjans de Barcelona no hagin contribuït al desenvolupament de la cultura catalana", alguns per mirar massa cap a Madrid, segons ha afegit.


Sobre els esdeveniments de més actualitat, com ara el Consell Nacional de la Cultura i les Arts, tots dos li han donat un vot de confiança perquè tot just s'acaben de nomenar els seus membres, i els Premis Gaudí, que la nova Acadèmia del Cinema Català va lliurar dilluns passat per primera vegada, també han rebut el seu vistiplau.  

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat