Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 1 de de setembre del 2014 | 17:55
Recull de premsa

Culla: "Per a què diantre volia Pujol milions d'euros dipositats en paradisos fiscals?"

"Si Pujol s'hagués immolat per protegir la prole, ¿on queda el seu sentit de la història, la seva preocupació per allò que les futures generacions diran d'ell i de la seva obra?"

"Mantenir una fortuna amagada a l'estranger fins als 84 anys, per fer-ne què?, per gaudir-la quan?" s'ha qüestionat l'historiador Joan B. Culla a un article publicat al diari Ara.

"Altres polítics catalans --ha continuat-- hi ha avui que porten un tren de vida ostensiblement car: només cal observar com vesteixen, què calcen, quin rellotge llueixen al canell, on s'allotgen quan són a Madrid per raó del càrrec... Però, Pujol? ¿El personatge que, durant 23 anys, renuncià a viure a la Casa dels Canonges?"

L'autor de l'article Pujol: l'enigma i el greuge ha recordat que Jordi Pujol "preferí restar al seu pis familiar de classe mitjana, en un edifici afectat d'aluminosi" que no a viure a la Generalitat, i que en tres dècades i mitja de vida pública al màxim nivell "no s'ha vist mai escriure amb altra cosa que no fos un bolígraf escolar dels més barats del mercat": "Per a què diantre volia Pujol milions d'euros dipositats en un o diversos paradisos fiscals?"

"La manca d'una resposta coherent a aquest interrogant ha alimentat, durant les darreres setmanes, especulacions en el sentit que l'expresident intentaria fer de boc emissari dels negocis bruts d'alguns dels seus fills. Però, si aquesta hipòtesi fos certa, si Pujol s'hagués immolat per protegir la prole, ¿on queda el seu sentit de la història, la seva preocupació per allò que les futures generacions diran d'ell i de la seva obra?" ha continuat preguntant-se Culla.

"Que aquesta preocupació era molt aguda, em consta de manera directíssima. Per la relació que hi he tingut, i per la meva condició d'historiador, des del 2003 he estat testimoni i a estones espàrring de les voltes que Jordi Pujol donà a la idea de promoure una biografia autoritzadai a la conveniència o no de publicar unes memòries, i també he col·laborat en la creació d'una fundació privada que preservés el seu llegat ideològic i polític... ¿I, ara, tot això és dinamitat per defensar uns fills que -ell mateix ho va dir, l'any passat- ja fa temps que són majors d'edat i responsables dels seus actes?" ha sentenciat.

Culla ha dit que hi ha en l'escenari subsegüent "una cosa que m'irrita de manera especial: que, en autoinculpar-se, Pujol hagi permès a tots els enemics del nacionalisme català --perquè els agrada més el nacionalisme espanyol, senzillament-- presentar la seva inveterada hostilitat ideològica com si fos superioritat moral".

Finalment Culla ha conclòs que a aquells que, durant dècades, "ens hem trencat dialècticament la cara polemitzant amb tota una caterva de filòsofs, constitucionalistes i articulistes diversos en defensa de la legitimitat i la validesa del catalanisme, ens costarà molt perdonar que, gràcies a la conducta pujoliana, l'esmentada caterva pugui avui treure pit i presentar les aspiracions i els progressos catalanistes des del 1980 com un enorme frau, com una gran enganyifa en benefici d'alguns pispes. A mi, almenys, em costarà moltíssim".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat