Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 9 de de gener del 2012 | 19:28
Notícia · Internacional

Cameron permet el referèndum escocès... imposant condicions

Londres exigeix que la consulta es faci en el proper any i mig, amb una pregunta que permeti tan sols dues respostes possibles: 'sí' o 'no'.

El referèndum de la discòrdia
Cameron accepta el referèndum vinculant però imposant unes condicions que beneficien el 'no' a la secessió

Redacció/ACN · Pot Escòcia convocar un referèndum sobre la independència? Sí, però sense marcar-ne les condicions. Aquest és el posicionament del govern britànic del conservador David Cameron, a anys llum de la manca de qualitat democràtica de l'Estat espanyol però també lluny de respectar l'autonomia escocesa en la decisió. I és que, en una entrevista a la BBC, Cameron ha expressat les condicions que hauria de complir Edimburg per poder convocar el referèndum: realitzar-lo en els propers 18 mesos a través d'una pregunta amb només dues opcions, el 'sí' i el 'no'.

Unes exigències que topen frontalment amb la voluntat del govern escocès d'Alex Salmond i que tenen per objectiu que l'opció secessionista fracassi. I és que l'SNP de Salmond, que governa amb majoria absoluta, pretén convocar el referèndum en la segona meitat de la seva legislatura, conscient que el temps juga al seu favor. Actualment encara no hi ha una majoria a Escòcia favorable a la independència, segons els sondejos, però les enquestes recullen que aquesta opció creix cada vegada més. Salmond, a més, ha deixat anar en més d'una ocasió que el referèndum podria incloure una tercera via –a més del 'sí' o el 'no' a la independència, una opció intermitja reclamant la sobirania fiscal- amb l'objectiu de sumar adhesions entre els partits de l'oposició.

La disputa política entre Cameron i Salmond, doncs, és més evident que mai. El primer ministre britànic ha assegurat que és molt "injust" que els escocesos "no sàpiguen quan se'ls preguntarà, quina pregunta se'ls farà i qui és responsable de fer-la". Per la seva banda, el primer ministre escocès ha respost: "la nostra posició és molt clara. El govern escocès va aconseguir una mandat molt clar del poble d'Escòcia per celebrar un referèndum en la segona meitat d'aquesta legislatura, i això és exactament el que farem".

La número dos de Salmond, Nicola Sturgeon, ha acusat a Cameron "d'intentar interferir" en un assumpte que creu que han decidir el parlament i el govern d'Escòcia. "Potser hauria d'estar relaxada sobre tot això perquè com més intenta el govern conservador interferir en la democràcia escocesa, em sembla que més gran esdevé el suport per la independència", ha dit Sturgeon en declaracions a la BBC. La viceprimer ministra escocesa ha alertat, però, que el tema és un debat "de principi democràtic" i que és el govern de l'SNP qui ha de decidir sobre com "procedir". Segons Sturgeon, la idea de marcar un límit de 18 mesos per la celebració d'una consulta vinculant és "absurda".

Per la seva banda, el primer ministre britànic, David Cameron, ha alertat que el pla de Salmond és esperar un temps per "intentar crear una situació" que permeti a la causa independentiste "créixer". Segons Cameron, Salmond "sap que els escocesos, de cor, no volen una completa separació del Regne Unit". El primer minsitre britànic considera "injusta" aquesta situació i diu que cal "decisió" per "acabar amb aquest tema".

Una setmana clau
Es preveu que aquesta setmana el govern britànic publiqui un informe amb les recomanacions legals sobre com s'hauria d'organitzar un referèndum per la independència d'Escòcia. El text, segons les primeres filtracions a la premsa, defensaria la necessitat d'un acord entre el parlament de Westminster, a Londres, i el de Holyrood, a Edimburg, per tal que la consulta fos vinculant. A més, l'informe alertaria de la necessitat de fer la consulta el més aviat possible perquè la "incertesa" estaria suposadament perjudicant la salut de l'economia del Regne Unit. Si finalment es confirmés aquest escenari, Alex Salmond podria optar per fer la consulta a mitjans del 2013 seguint les pautes de Londres, portar el cas als tribunals o tirar pel dret amb el risc de trencar les relacions amb Westminster.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat