Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de de març del 2010 | 15:36
Notícia · Política

La vigència del "modus operandi" franquista a València

Barcelona · Hom sap que el millor per no repetir els errors de les generacions passades és conèixer la història: entendre el passat per no caure als mateixos paranys i poder construir, així, un futur millor. A València, però, no tan sols coneixen la història espanyola més rància i recent del franquisme, sinó que, a més, encara mantenen certes formes i maneres de fer que la manetenen plenament vigent.

El darrer cas més exemplificador és l'ordre de la Diputació de València de retirada de l'exposició "Fragments d'un any", que es trobava al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). L'exposició, que mostra com a tema central la política valenciana i que conté imatges sobre el cas Gürtel entre d'altres, és una mostra del que ha viscut durant tot l'any 2009 el País Valencià al terreny de la política. La decisió, però, ja ha provocat la dimissió, aquesta setmana, del director del museu, Romà de la Calle, que ha renunciat al seu càrrec per no compartir la censura aplicada a unes fotografies que, segons l'exdirector, són "molt normals" ja que d'entrada "se sabia que l'exposició reflexaria allò que va passar al 2009 i s'havia fet amb continència".

La Diputació -gestora del MuVIM-, però, no opina el mateix i en un exercici de violació dels drets a la llibertat d'expressió i premsa ha vetat les imatges i les ha fet enretirar, un acte de total censura explícita que, segons de la Calle, ha estat "erroni i equivocat". "Dimiteixo per dos motius molt clars i senzills -ha continuat de la Calle-: el primer, per la retirada de fotografies de l'exposició; i el segon, més important, per la informació publicada a alguns mitjans de comunicació segons la qual la decisió de retirar algunes fotografies era un acord de la Diputació amb el director". De la Calle ha volgut deixar clar que l'ordre de retirada de les fotografies ha vingut donada "des de dalt" i que ell no hi té res a veure.

Per la seva banda, la Unió de Periodistes Valencians (UPV), responsable de l'exposició, ha manifestat la seva indignació i ha considerat "impropi d'una societat democràtica i normalitzada l'intent de manipulació i censura que s'ha practicat per part de la direcció política del museu" i ha indicat que la retirada de les imatges és "un atac a la llibertat d'expressió, dret fonamental de tota la societat i en especial dels periodistes". Per això mateix, la UPV està estudiant trobar una nova ubicació a la mostra fotogràfica.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat