
Barcelona ·
El PSM no concorrerà a les eleccions europees amb la Candidatura Europa dels Pobles-Verds, la coalició encapçalada per ERC, després que els republicans i els nacionalistes de Mallorca hagin estat incapaços d'arribar a un acord.
La decisió del PSM esdevé el punt i final d'unes negociacions en què les dues formacions afirmen, almenys, haver tingut la voluntat d'anar junts, però a la pràctica les desavinences no ho han fet possible.
D'una banda,en declaracions a Tribuna, Barceló ha explicat el que, al seu parer, ha estat un clar "veto" dels republicans a la formació de les Illes, ja que el PSM havia "manifestat des del principi que volia participar en la coalició de partits nacionalistes d'esquerres". "Ens han vetat- ha afegit Barceló- perquè segons ells no hem acceptat les condicions que han imposat, inacceptables per a qualsevol formació democràtica: volien vincular l'entrada del PSM a la coalició per les europees a un pacte a les Balears per als comicis autonòmics".
Una versió força diferent la dóna Joan Lladó, el president d'Esquerra a les Illes, que parlant amb Tribuna ha explicat els motius que, al seu parer, han impossibilitat que el PSM entrés a la coalició. Lladó, contradient a Barceló, ha afirmat que "el PSM va començar a parlar amb CiU [per als comicis europeus], després amb ICV, i finalment, va venir a parlar amb nosaltres". "L'única condició que hi havia pel pacte era una convidada cap al futur, que anéssim junts a les autonòmiques. El que no volíem era que vinguessin amb nosaltres a les europees per salvar els mobles i aleshores anessin amb Esquerra Unida a les autonòmiques. No volíem deixar les autonòmiques a l'atzar", ha conclòs Lladó. Els dubtes d'Esquerra sobre la voluntat del PSM d'anar amb ells a les autonòmiques, doncs, provenen del fet que, segons el president d'ERC a les Illes, el PSM està dividit en tres sectors: un que pretén anar amb solitari a les autonòmiques del 2011, un que hi vol anar amb Esquerra Unida, i un altre que prioritza un pacte d'esquerra nacional. Les dues primeres opcions són, per Lladó, totalment "legítimes", però també és "legítima" la posició que Esquerra adopta en conseqüència.
Tornant a l'argumentari del PSM, Barceló recorda que el passat 6 d'abril, Esquerra i el PSM van arribar a un pacte en el qual "acordàvem concórrer junts a les eleccions europees i manifestàvem la voluntat inequívoca de concórrer amb els republicans amb una plataforma electoral el 2011". El problema, segons els secretari general del partit mallorquí, és que ERC, "de manera unilateral, ha incrementat el pacte pres anteriorment". En aquest sentit, els republicans han volgut tancar ja l'acord per a les autonòmiques, un posicionament que el PSM no ha estat disposat a acceptar per no "renunciar al debat democràtic intern del partit, amb la consulta a les bases". "Pensàvem que precisament un partit com Esquerra ho podria entendre", ha explicat Barceló. El secretari general ha destacat, a més, que la resta de partits que formen la coalició -BNG, Aralar, EA, Chunta i Verds- no els han posat cap problema i eren favorables a que el PSM en formés part. De fet, els Verds de les Illes han anunciat que, a causa de l'actitud d'ERC, renuncien a presentar-se a la coalició.
Des d'Esquerra, però, desmenteixen que el 6 d'abril es manifestés clarament la voluntat d'acord entre els dos partits per les autonòmiques i afirmen que l'argument de consulta a les bases que ha esgrimit el PSM per no signar l'acord no és vàlid perquè "durant les negociacions el PSM ha fet dos consells polítics on podien haver pres aquesta decisió", en paraules de Joan Lladó.
La disputa, doncs, és una mala notícia per als futurs comicis autonòmics, ja que molt s'hauran d'arreglar les coses perquè els dos partits de les Illes puguin arribar a un acord satisfactori.