Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de de maig del 2011 | 18:08
Notícia · Política

CiU gesticula davant el govern espanyol amb un triple front...

El Fons de Competitivitat, la situació de Rodalies i la impugnació de places de professors són els tres fronts principals en què la federació vol marcar múscul abans del 22 de maig.

Després d'un inici de mandat marcat pels anuncis de retallades pressupostàries, que han provocat múltiples protestes, especialment, en el món de la sanitat i l'educació pública, el govern ha decidit passar a l'atac. Conscients que els seus primers mesos han desinflat moltes de les il·lusions que havien aconseguit aglutinar el passat 28 de novembre, i que això els pot passar factura de cara a les eleccions municipals, des de CiU s'ha decidit augmentar la gesticulació envers l'Estat, especialment en tres fronts: el Fons de Competitivitat, l'estat de Rodalies de Renfe, i la impugnació de places de professor. Que el portaveu del govern, Francesc Homs, parli de l'existència d'una "ofensiva sense precedents" per part del govern espanyol contra Catalunya és prou significatiu. Després de les eleccions, però, continuarà la fermesa del govern o es desinflarà i quedarà tot plegat en pura gesticulació?

Front 1: fons de competitivitat

Després de presentar al congrés l'esmena pel pagament aquest any del fons de competitivitat, CiU ha quedat reforçada, especialment pel lamentable paper que van protagonitzar novament els 25 diputats del PSC, que es van alinear –com sempre- amb el PSOE. L'esmena va ser tombada gràcies, també, a l'abstenció d'un PNB que, després de l'amenaça de congelar el suport al PSOE per l'afer Bildu, ha tornat a recolzar el mateix partit que governa a Euskadi amb un pacte contranatura gràcies a l'amputació de part del cos electoral basc.

Front 2: Rodalies "fa aigües"

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha afirmat que es troba al "límit" de la seva paciència i ha tornat a exigir al Ministeri de Foment la millora "immediata" de la xarxa de Rodalies, un servei que ha dit que "fa aigües". Recoder ha fet aquestes afirmacions el mateix dia que representants de Foment i de la Generalitat s'havien de reunir a Madrid per discutir quines inversions del Pla de Rodalies (2008-2015) cal prioritzar, i que des de Territori i Sostenibilitat xifren en 510 milions d'euros. La trobada, però, s'ha suspès de manera "unilateral" per part del Ministeri. Recoder ho ha considerat un senyal de "menyspreu" de l'Estat vers Catalunya, "poc professional i políticament rebutjable". "És difícil justificar que no hi ha diners quan s'han invertit 3.800 milions d'euros en alta velocitat entre Madrid i Extremadura o més de 2.000 milions entre Madrid i Galícia", ha conclòs.

Front 3: les places de professor

Tot i mostrar un to més dialogant, Homs també ha criticat la impugnació de l'executiu espanyol envers les places de professors. El portaveu del Govern ha explicat que hi ha "contradiccions internes" dintre de l'executiu espanyol pel que fa a l'afer, i ha explicat que les formes del govern espanyol "han fallat estrepitosament" perquè l'executiu català se'n va assabentar per la via de l'advocat de l'Estat, sense cap avís previ per part del govern espanyol. Homs ha recordat, a més, que no s'ha actuat igualment amb altres comunitats autònomes. El portaveu, però, ha volgut deixar clar que el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, és "més un aliat que un contrincant". Des del moment que es va conèixer la impugnació, la consellera d'Ensenyament està parlant amb el ministre Gabilondo, i el president de la part catalana de les comissions bilaterals, Josep Antoni Duran i Lleida, ho està fent amb el vicepresident Manuel Chaves.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Política
El Congrés envia Homs a un judici polític pel 9-N
Opinió · Política
Remats no adoctrinats
La fotografia · Política catalana
President Mas: "Estic 100% segur que durant el 9N vam obeir el mandat de la gent, que és el que ha de fer un demòcrata"
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
Quico Homs, un perill per a Convergència i per al Procés
Opinió · Política catalana
De Montserrat Roig a Samuel Beckett
Opinió · Política catalana
Sentit institucional, sentit de país
Recull de premsa · Política
Llansana: "El país de C's"
Notícia · Política catalana
Nou fracàs de Quico Homs
Crònica · Política catalana
El grup Godó felicita les Festes a Quico Homs
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
Anar a Madrid
Indica publicitat