Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de de març del 2015 | 18:05
Notícia

Reflexions del CEEC, davant el greu accident aeri dels Alps

Des del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC), com no pot ser d'altra manera, volem enviar les nostres condolències als afectats per l'accident d'aviació dels Alps, sigui quina sigui la seva nacionalitat.

Reproduïm del CEEC · Alhora ens volem felicitar per la reacció i el bon servei dels grups d'intervenció i rescat de l'Estat francès, així com la intervenció de la Cancellera Angela Merkel, el primer ministre fracès, François Hollande, i el president de l'Estat espanyol, Mariano Rajoy. 

La Generalitat, amb les seves limitacions competencials, ha actuat amb urgència a través de la vicepresidenta Joana Ortega, i el president Artur Mas, que tot i la limitació del seu paper institucional, ha acceptat aquest segon pla per estar al costat de les víctimes catalanes, però també de les víctimes de totes les altres nacionalitats.

Fins aquí, les reflexions positives del CEEC. Cal, però, destacar també qüestions que des del CEEC ens obliguen a reflexionar i a tenir en compte els punts negatius que han aflorat en les reaccions a aquest accident aeri.
Sense Estat i sense les estructures pròpies d'Estat no existim"
En primer lloc, l'ús de la xarxa internet per part de grups ultres per a fer atacs irracionals i xenòfobs contra Catalunya i els catalans, uns atacs que no són res més que el resultat d'anys de xenofòbia contra Catalunya, la seva llengua, la seva cultura i institucions. Una xenofòbia que ha sigut tolerada o instrumentalitzada per l'Estat permetent-ne la difusió d'aquests eslògans a través d'alguns mitjans de comunicació ultres i alguns partits polítics que n'han fet bandera i contingut.

També als catalans i catalanes ens hauria de servir l'experiència d'aquest afer per a veure que Catalunya, a dia d'avui, és invisible al món, i també per a veure que s'intenta relegar o invisibilitzar les seves institucions i persones que les representen. Sense Estat i sense les estructures pròpies d'Estat no existim.

Com a darrera reflexió, des del CEEC ens preguntem: ¿aquest lamentable accident aeri ens pot servir també per a posar sobre la taula d'estudi de les nostres futures necessitats quant a la construcció d'estructures d'Estat per poder assolir la responsabilitat d'un accident d'aquestes característiques i la complexa estructura i estratègia de rescat i salvament?

Catalunya té una llarga tradició de serveis d'emergència que caldrà reforçar amb sentit d'Estat. Però tenint el més important: les persones que poden fer-ho possible. I això és indiscutible. Tans sols ens fa falta poder-los donar els mitjans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat