Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de febrer del 2009 | 17:19
Notícia · Societat civil

El Grup Ramón Barnils denuncia el feixisme de Sentís, recentment homenatjat

Barcelona · El grup de Periodistes Ramon Barnils ha iniciat una campanya de recollida de firmes entre els professionals per demanar al Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius, que es retracti de les paraules d'elogi que dedicà a Carlos Sentís, dilluns 26, i que la Junta del Col·legi reconegui l'error d'acollir un acte d'homenatge al mateix Sentís. Una jornada en que se li feu entrega de la medalla al Mèrit pel Treball del Ministeri de Treball i Immigració, i que va comptar amb la presència del ministre Celestino Corbacho. El grup Barnils es planteja quin és el paper que juga el col·legi com a portaveu de la professió i recorda també a la societat en general que Carlos Sentís va ser un espia de Franco i un delator. Medalla al Mèrit pel Treball?

 


Podria semblar estrany que un ministre del PSOE atorgui una medalla -qualsevol- a un franquista. També ho és que un fill d'immigrants extremenys, nascut a Badajoz, homenatgi un personatge xenòfob amb els murcians que arribaven a Catalunya als anys trenta, i amb un discurs antisionista durant la segona guerra mundial.

Tot plegat, doncs, és un insult a la democràcia i als drets i llibertats, no només catalanes sinó universals, ja que a sobre la medalla se li entregà un 26 de gener, exactament 70 anys més tard de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona per la Diagonal. Entrada que Carlos Sentís feia vestit de militar al costat de l'exèrcit franquista. Però el senyor degà, Carles Rius, va dir que "és una medalla al mèrit indiscutible". Al mèrit d'apuntar-se al bàndol guanyador, suposem. I que Sentís té una biografia "única i irrepetible", digué Carles Rius. Amb això potser estem d'acord, és l'emblema del falangisme i esperem que sigui "únic i irrepetible".

El Grup Barnils ha denunciat també que a més d'informador, entre les seves perles literàries trobem, per exemple, que el febrer del 1939 Sentís va qualificar de gàngsters el president Companys i la Generalitat de Catalunya. I va ser periodista indubtable del règim -al capdavant de l'agència EFE- del què mai se'n ha penedit públicament. Entre les més de cinquanta persones que ja han firmat la carta adreçada al degà del Col·legi en protesta per la medalla a Carlos Sentís, hi ha cinc vocals del Col·legi de Periodites de Catalunya: Pilar Antillach i Bergua, Joan Vila i Triadú, Oriol Cortacans, Bernat Capell i Oller, Irene Caparrós i González, i Salvador Cot Belmonte.

  

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat