Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 22 de d'abril del 2009 | 14:03
Opinió · Cultura

La singularitat del català

Barcelona · La situació de la llengua catalana és singular. Més de vuit milions de catalanoparlants, és a dir, més persones que parlen català a Europa que algunes llengües oficials d'Estats de la Unió com el danès, el finès o el norueg. Llengua oficial de tres Parlaments "regionals" i d'un Estat (Andorra).

Emissores de radio i de televisió que són líders d'audiència a Catalunya. Una producció editorial de més de 8.000 títols a l'any. Segons experts internacionals, la producció literària és en qualitat i quantitat superior a la literatura de llengües que disposen d'una base demogràfica més àmplia. I, al mateix temps, tota la població coneix perfectament una llengua parlada per més de tres-cents milions de persones.

Aquest fet, que en ell mateix és una riquesa cultural, ateses les raons històriques per les que s'ha produït i amb llargs períodes de prohibicions polítiques respecte a l'ús de la llengua catalana, planteja una sèrie de reptes als que cal donar respostes adequades per tal d'assegurar en el futur. Tenim en aquests moments un 15 % de la població que són estrangers, la majoria dels quals no sabien de l'existència de la llengua catalana abans de venir. Cal prendre mesures cíviques i polítiques per tal de compensar els desequilibris propis de les lleis del mercat, tal com passa en l'educació, la sanitat o les pensions, i que, per altra banda, es prenen arreu del món.

Respecte al català, per tant, cal assegurar el seu coneixement, afavorir el seu ús habitual, defensar la seva unitat malgrat les seves diverses formes dialectals, i reclamar el seu reconeixement internacional. En el nostre cas, a més, la llengua és un component important de la nostra identitat nacional. La Diada de Sant Jordi és una bona ocasió per oferir a la població una manifestació cultural especial a través de l'expressió escrita, sigui novel·la, assaig, narrativa o poesia. Editorials i autors ens proporcionen les seves creacions per a que en gaudim llegint-los. No perdem l'oportunitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Notícies relacionades
Indica publicitat