Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 16 de d'abril del 2015 | 17:37
Opinió
Ignasi Faura
Advocat

Mercantilisme, cooperació i independència

Està en tràmit al Parlament de Catalunya una nova llei de cooperatives que desvirtua la seva naturalesa de societats d'economia social per acostar-les a l'àmbit del mercantilisme dominant.

Com prèviament s'ha fet amb les recents lleis d'associacions i de fundacions, del llibre III del Codi civil català, enmig del silenci dels sectors afectats i la col·laboració activa d'alguns partits nacionalistes, entre d'altres. De forma discreta s'introdueix l'esperit de lucre en aquestes societats, s'afebleix la democràcia interna i es desnaturalitzen les seves funcions socials, solidàries i redistributives, sota la pretensió d'afavorir una major captació de recursos econòmics i la seva operativitat i flexibilitat en el context de les societats de capital.

Situació que ha portat al fet de que avui el major nombre de petites empreses que es constitueixen ho fan sota la forma d'associacions i no de societats mercantils. Si el model societari es converteix en irrellevant aleshores es tria el model més senzill i barat, encara que no correspongui a la funció social que hauria de complir.

Es banalitza la naturalesa de cada model societari i tot es redueix a la seva utilitat, gràcies a la reducció dels costos que comporta i al tractament fiscal mes beneficiós. El valor de l'economia col·lectiva, de l'activitat en comú o del servei d'interès general queda reduït a formes buides de contingut, que accepten en la pràctica diverses formes de lucre en el seu funcionament, entenent per lucre l'apropiació privada dels resultats socials i dels fons col·lectius. En molt casos la seva funció social tan sols se salvaguarda mercès a la voluntat irreductible dels socis de l'entitat.

A vegades sembla com si tornéssim als orígens del capitalisme, als inicis del segle XIX, quan no es reconeixia l'associacionisme, el cooperativisme ni el mutualisme. Quan aquestes societats es desenvolupaven al marge d'una legislació pròpia que reconegués i afavorís la seva activitat i la seva aportació econòmica i social diferent de les classes socials emergents.
Independència vol dir separar-nos d'un model de societat assentat sobre la monarquia i el domini d'una oligarquia extractiva que ha espoliat el nostre país"
A Catalunya la legislació sobre cooperativisme i mutualisme neix el 1934. I des d'aleshores fins ara sempre els projectes han sortit del propi sector i per consens. Ara, en una proposta feta des de la Direcció General i sense consens --com s'ha pogut comprovar a les compareixences parlamentaries-- se'ns proposa retrocedir i integrar-nos en el bloc de les societats de capital.

I em direu: ¿què té a veure tot plegat amb l'independentisme? És molt senzill: té a veure pel fet que algunes de les forces polítiques que ho proposen són independentistes. Aquest fet posa al descobert la feblesa d'unes propostes polítiques que s'afermen en els valors del passat en lloc de promoure els valors del futur, la democratització de l'economia i de la societat catalana en un nou Estat independent.

Independència vol dir separar-nos de l'Estat espanyol i d'un model de societat assentat sobre la monarquia i el domini d'una oligarquia extractiva que ha espoliat el nostre país. Vol dir l'oportunitat de construir un nou Estat català, sobre unes bases democràtiques i transparents quant al model econòmic i social, respectuós amb la diversitat dels models empresarials i cívics, que permeti aixecar unes institucions de govern compromeses amb la democratització de la societat i al servei del poble català.

Acceptar, a aquestes alçades, el predomini ideològic, econòmic i social absolut del mercantilisme o del neoliberalisme, sense consideració per altres formes d'actuar en l'economia i en la societat, com són els àmbits públics i els socials, necessaris per mantenir la societat del benestar i la contribució de la ciutadania a la creació de la riquesa i de la cultura, és enormement retrògrad i preocupant. I més després d'uns anys en què la crisi ha posat al descobert la cobdícia amb que ha actuat el capital financer i algunes estructures del propi Estat.
És hora de respecte i unitat dins les nostres files, d'enfortir la diversitat per poder ampliar i enfortir els nostres vincles de poble"
No és gaire engrescador comprovar que a la porta de les principals batalles per la independència, algunes forces estiguin atacant alhora els principis i els valors de formes associatives profundament arrelades al nostre poble, com són l'associacionisme, el cooperativisme, l'autogestió i la solidaritat. No ens podem disparar un tret al peu! És hora de respecte i unitat dins les nostres files, d'enfortir la diversitat per poder ampliar i enfortir els nostres vincles de poble.

Seria bo que reflexionéssim serenament i evitéssim els elements de divisió i desconfiança. Aprovar ara al Parlament, de forma precipitada i impositiva, una llei que dividirà i debilitarà el cooperativisme català no porta enlloc i obrirà ferides innecessàries i desconfiances profundes, que incidiran especialment en el sectors més dinàmics, actius i joves del nou cooperativisme català. Aturem el projecte de llei de cooperatives i, després, des de la responsabilitat de construir el nou país, reflexionem i comprometem-nos per afavorir les aportacions que pot fer el cooperativisme i l'economia social i solidària a la Catalunya que volem.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat